Ga naar de inhoud
EditieNL

Elektrische step komt er aan maar mag de weg niet op: 'In China mag alles, hier niet'

Beeld © Getty Images

'Op de step, op de step, ik ben zo blij dat ik 'm heb!' Beetje jammer alleen als je er vervolgens niet op mag riden. Een Amerikaanse bedrijf wil een elektrische deelstep populair maken in Amsterdam, maar de RDW heeft het vervoersmiddel nog niet goedgekeurd.

De elektrische step gaan we misschien veel vaker in het straatbeeld zien. Degenen die er op zullen rijden, lopen alleen wel het risico bekeurd te worden. Want, hoe onschuldig een step ook klinkt, de RDW heeft de step niet erkend en dus mag hij de weg niet op.

ZIE OOK: Deze 'bijzondere bromfietsen' mogen op de openbare weg

Toch zie je hier en daar al elektrische steps door de straten rijden. "Er komen veel van dit soort spullen naar ons land. Veel daarvan zijn gewoon verboden voor de openbare weg", zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. "Zo'n step valt onder een bromfiets vallen en daarom geven we er geen toestemming voor."

Met een barcode haal je hem van het slot

Het Amerikaanse bedrijf Bird wil de elektrische steps in de toekomst via een app aanbieden. De ondernemer van Bird was tot een paar jaar geleden ook verantwoordelijk voor de grote groei van taxi-bedrijf Uber.

Gebruikers die een steps willen huren, zullen in de toekomst eerst de app installeren. Op een kaart kun je vervolgens zien waar beschikbare steps in jouw omgeving staan. Met de app kun je een barcode op het vervoelsmiddel scannen om hem van het slot te halen. 

Tekst gaat verder na post
Bram van Dijk van Bright.nl legt uit hoe je legaal met een elektrische step op de openbare weg kunt rijden:

'Hij past echt niet in Nederland'

Maar ondanks de gebruiksvriendelijkheid van de elektrische step, is Veilig Verkeer Nederland duidelijk: "Geen enkele step is RDW-goedgekeurd en dus rijden ze eigenlijk allemaal illegaal rond." De organisatie raadt fabrikanten dan ook aan om vooraf toestemming te vragen. "Maar dat kost geld en dat doen ze vaak niet", zegt Stomphorst tegen Editie NL.

En dus blijft het de vraag of de steps van Bird Nederland daadwerkelijk zullen overnemen. "Dat ding komt uit China. Daar mag alles. Maar hier in Nederland past hij echt niet. We hebben onze handen al vol aan de elektrische fiets."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: