EditieNL

Wat als de ijsjes opraken? 'Een perenijsje of raketje maak je makkelijk zelf'

31 juli 2018 14:28 Aangepast: 31 juli 2018 18:41
Beeld © iStock

Als je voor het vriesvak van de supermarkt staat, dan is de kans groot dat je een steeds legere ijsafdeling ziet. IJsproducenten kunnen de vraag naar de koude lekkernij bijna niet meer aan. Maar geen paniek: als de ijsjes echt opraken, kun je ze ook gewoon zelf maken.

De vraag naar ijsjes is zo groot, dat de populaire smaken nauwelijks meer te krijgen zijn. "Het is een gekkenhuis. Wat wij nu verkopen, verkopen we normaal in een heel jaar. Vooral de waterijsjes, met name de raketjes zijn populair. Deze zomer zullen we er zeker vijftig miljoen van verkopen", zegt Sebastien Deneux van Unilever tegen Editie NL.  

ZIE OOK: O nee! De waterijsjes raken op

En niet alleen het raketje gaat hard, volgens Deneux gaan alle verfrissende waterijsjes als warme broodjes over de toonbank. "Wij moeten nu zelfs ijs uit andere Europese landen halen, waar het minder mooi weer.

2000 bollen per dag

Ook de ijssalons kunnen de vraag naar de verfrissende lekkernijen bijna niet meer aan. Antonio Mulder, van IJssalon Antonio in Wageningen, maakt nu zo'n tweehonderd liter ijs per dag. "Dat zijn zo'n 2000 bollen. Dat is bijna dertig procent meer dan voorgaande jaren", zegt de ijsmaker tegen Editie NL.

Antonio is dan ook erg blij met de verkoop: "Het gaat continu goed. Er zijn geen terugvallende dagen. We zijn nu elf jaar bezig en dit is zeker het beste seizoen." In de ijssalon doen voral frisse smaken, zoals peer en mojito, het goed.

Tekst gaat verder na post

Recepten om zelf ijsjes te maken

Naar verwachting zal Antonio's verkoop de komende tijd niet minder worden. In de voorspelling van Buienradar is de komende veertien dagen geen neerslag te zien en de temperaturen blijven ruim boven de 25 graden.

Goed nieuws voor Antonio, maar wat als de producenten van ijs, de vraag straks echt niet meer aankunnen? De dames van Chickslovefood hebben een oplossing: hun site staat vol met recepten om zelf ijsjes te maken

Ananasijs en aardbijenijs

"Het is super leuk om te doen en ook nog eens heel erg makkelijk", zegt Nina van Chickslovefood tegen Editie NL. "Vooral als je visite krijgt is het feestelijker om een zelfgemaakt ijsje aan te bieden." 

Volgens Nina kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het zelf maken: "Ananasijs en aardbijenijs, maar ook het klassieke perenijsje of een splitje. Laatst hebben we zelfs een kokos-limoenijsje gemaakt."

Tekst gaat verder na post

'Perenijsje en raketje maak je makkelijk zelf'

Het enige dat je voor zelfgemaakte ijsjes nodig hebt zijn een staafmixer, een vormpje en fruit. En geduld: "Je moet ze wel een paar uur in de vriezer hard laten worden, maar dan heb je ook wat."

Want door simpelweg wat rijpe peren te pureren, zou je eigen perenijsje net zo smaken als de variant uit de winkel. "Met ananassap, sinaasappelsap en aanmaaklimonade kun je ook je eigen raket maken. Let dan wel op dat je de smaken los van elkaar bevriest, anders gaat het mengen." 

Bekijk hier de video: 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore