EditieNL

Amsterdam wil geen hondenshows meer: 'Het is te stressvol voor honden'

31 juli 2018 14:00 Aangepast: 31 juli 2018 18:39
Honden zouden 'onnatuurlijk gedrag' vertonen op hondenshows Beeld © ANP Foto

Het Amsterdamse stadsbestuur wil af van hondenshows in de stad. Volgens de Amsterdamse GroenLinks-fractie worden op dit soort evenementen het doorfokken van honden gepromoot en zouden veel honden er 'onnatuurlijk gedrag' vertonen.

​Vanaf 9 augustus vindt de World Dog Show plaats in de RAI, maar daarna moet het afgelopen zijn met hondenshows in de hoofdstad. "Wij zijn tegen evenementen met dieren, in het bijzonder hondenshows, omdat ze het dierenwelzijn niet ten goede komen. Honden worden vaak doorgefokt om ze mooier te maken of trucs beter te laten doen", zegt GroenLinks-raadslid Imane Nadif tegen Editie NL.

Het stadsbestuur vindt het dan ook 'onwenselijk' dat er evenementen plaatsvinden waarbij doorgefokte dieren en honden die 'onnatuurlijk gedrag' vertonen worden tentoongesteld. Volgens het college worden bij hondenshows honden ingeschreven met een hoog risico op erfelijke aandoeningen zoals de Franse Bulldog, Cavalier King Charles Spaniël en de Golden en Labrador Retriever.

Niet gezond = gediskwalificeerd

Rony Doedijns is directeur Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie op het gebied van (ras)honden in Nederland, en tevens één van de organisatoren van de World Dog Show. Hij snapt niets van 'de aanval van GroenLinks' op dit wereldevenement. "We hebben een streng protocol: alle honden worden gekeurd door een onafhankelijke keurmeester en bij elk signaal dat een hond niet helemaal gezond is, wordt deze gediskwalificeerd."

Volgens Doedijns loopt Nederland juist voor in het fokbeleid van rashonden en het welzijn van honden. "De baasjes zijn te gast in ons land en moeten voldoen aan onze strenge dierenwelzijnregels", zegt Doedijns. Wel moet hij toegeven dat hij niet de gezondheid van alle 33.560 ingeschreven honden kan garanderen, maar dan gaat het om een zeer kleine hoeveelheid.

Lange snuit dus minder punten

Dierenarts Frederieke Schouten van Stichting Dier en Recht deed afgelopen december onderzoek op een hondenshow en ontdekte dat daar 80 procent van de Franse Bulldogs een te klein/ te dicht neusje had. Bovendien kreeg een fokker met gezonde Franse Bulldogs (met een lange snuit) steeds lage punten en besloot daarom niet meer mee te doen.

Een hondenshow is volgens Schouten "een stressvolle ervaring voor honden". "Ze staan uren te tutten met hun baasje en ze worden op een ruwe manier in de juiste positie gezet", zegt Schouten tegen Editie NL. Doedijns is het hier totaal niet mee eens. "Honden die zich presenteren vinden het juist leuk om te doen. Een hond die benauwd is door zijn korte neusje kán zich niet eens presenteren."

Hondenshow-verbod

Een verbod op hondenshows zit er voorlopig niet in. Een poging tot een heus hondenshow-verbod, dat alleen landelijk kan worden geregeld, sneuvelde in de Tweede Kamer. De Partij voor de Dieren diende een motie tot een verbod in, maar deze werd verworpen.

Amsterdam probeert nu het aantal hondenshows in ieder geval tot een minimum te beperken door de vergunningsvoorwaarden aan te passen. "Een vergunning aanvragen kost veel tijd en geld. Door de voorwaarden aan te passen wordt het de organisatie van hondenshows heel moeilijk gemaakt", zegt een woordvoerder van GroenLinks.

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore