EditieNL

Hoe Hollands is de Hollandse keuken? 'Vroeger moesten we niks van stamppot hebben'

30 juli 2018 16:00 Aangepast: 30 juli 2018 18:39
De haring komt oorpronkelijk uit de Engelse en Deense keuken Beeld © ANP

Lekker Hollands! Een bitterbal, haring met uitjes of een stamppotje boerenkool op z'n tijd. Bij de koks van de Duitse editie van het kookprogramma Masterchef liep het water in de mond bij deze Nederlandse lekkernijen. Daarom kwamen ze dit weekend op bezoek in Scheveningen voor een speciale aflevering over de Nederlandse keuken. Maar veel écht Nederlandse gerechten zijn er niet.

De Duitse koks in spé gingen aan de slag met makreel, mosselen en haring. Deze producten lijken op het eerste oog oerhollands, maar dit blijkt niet het geval.

ZIE OOK: Brabantse pot: Worstenbroodje

Haring uit Engelse en Deense keuken

"De echte Nederlandse keuken is moeilijk te beschrijven",  legt Annemieke Geerts-Chillé, auteur van Het Hollands Maandkookboek, uit. "Er zijn namelijk vooral heel veel typisch Nederlandse producten, maar veel minder echt typisch Nederlandse gerechten."

We zien net als de Duitse tv-koks haring als een perfect voorbeeld van de Nederlandse keuken. "Maar deze kwam oorspronkelijk juist uit de Engelse en Deense keuken."

Geerts-Chillé: "Pas toen de haring ook in onze delen van de zee ging zwemmen, hebben we dit eigenlijk een beetje gekaapt." Nederland was wel de eerste die een goede manier had bedacht om de haring zo lang mogelijk goed te kunnen bewaren. 

Ook de stamppot geen oud gerecht

De stamppot wordt naast de haring gezien als belangrijk onderdeel van de Nederlandse keuken. "Ook dit is zeker geen oeroud Nederlands gerecht. Eigenlijk pas de afgelopen 100 jaar echt populair geworden. Toen de aardappelen net naar Nederland kwamen, moesten we helemaal niks van stamppot hebben."

De stamppot (en vooral de andijviestamppot) is pas echt groot geworden in Nederland in de tijd van de huishoudscholen, zo'n 50 jaar geleden. Geerts-Chillé: "Deze eenpansgerechten waren gemakkelijk voor mensen om te koken. Je ziet dit ook terug bij een ander typisch Nederlands eenpansgerecht, erwtensoep."

Wanneer de Scheveningse editie van Masterchef precies wordt uitgezonden is nog niet bekend. Waarschijnlijk volgend jaar.

Wat weet jij van de Nederlandse keuken? Doe de quiz!

 

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore