Ga naar de inhoud
EditieNL

Monica maakt de mooiste hondenfoto's ter wereld: 'Ik fotografeer de ziel van de hond'

De winnende foto Beeld © Monica van der Maden

Als je in het bos iemand op haar buik ziet liggen en gekke geluidjes hoort maken, dan is de kans groot dat het Monica van der Maden is. De vrouw is hondenfotograaf en neemt de tijd voor het perfecte plaatje. En met succes: ze is de beste van de wereld.

Drie weken geleden werd Monica van der Maden opgebeld met geweldig nieuws: ze was verkozen tot beste hondenfotograaf van 2018. "Ik had het totaal niet verwacht. Ik was zo ongelooflijk blij, ik zat helemaal te trillen", zegt Monica tegen Editie NL. De fotografe liet tienduizenden inzendingen, uit ruim zeventig landen achter zich.

ZIE OOK: Foto's: zo veranderen honden door een paar lieve woorden

Zelf omschrijft ze haar foto's als 'magisch en dromerig': "Mijn beelden zijn heel zacht. Ik hou erg van donkere sferen, zachte achtergronden en een beetje een wazige ondergrond." Monica maakt de foto's door plat op haar buik te liggen. "Als je op ooghoogte van het model fotografeert, maak je de sterkste foto's."  

Tekst gaat verder na foto

Miniatuurvoorbeeld

De ziel van de hond vastleggen

Wie denkt dat het perfecte plaatje er binnen een paar minuten op staat, heeft het mis. "Het is vaak een groot vraagteken hoe de hond voor je lens verschijnt. Soms duurt het een half uur, de andere keer twee of drie uur. Je hebt geen invloed op de dieren."

Monica probeert op haar foto's 'de ziel van de hond vast te leggen'. "Het is een kwestie van op het juiste moment klikken. Om de aandacht van de hond te trekken maak ik zachte piepgeluidjes met mijn mond. Ik heb ook hondengeluiden op mijn telefoon, die zet ik zachtjes aan."

Tekst gaat verder na foto

Miniatuurvoorbeeld

'Honden vinden de lens best wel eng'

Dat geluidjes belangrijk zijn om een hond in de lens te laten kijken, weet Jacobien Nieuwehuizen, van de Martin Gaus Hondenschool, als geen ander. "Honden vinden de lens in het begin best wel eng, want het lijkt op een boos zwart oog. Door geluidjes te maken kun je jouw hond gewenst gedrag aanleren", zegt Jacobien tegen Editie NL.

De schoolhouder gebruikt hier zelf een klikker voor: "Je moet een klik geven op het moment dat de hond het gewenste gedrag vertoont. Daarna beloon je hem met een snoepje. Vervolgens kun je steeds langer wachten met de beloning. Op die manier kun je je hond van alles aanleren."

Tekst gaat verder na foto

Miniatuurvoorbeeld

'Geef nooit op'

Na haar overwinning heeft Monica nog geen tijd gehad om nieuwe foto's te maken. "Er komt nu zoveel op me af, maar mijn hoofd zit wel alweer vol met inspiratie en nieuwe ideeën." Wat die ideeën zijn, dat houdt ze voor zich: "Er zijn heel veel mensen die mij volgen en nadoen. Dat is een compliment, maar ik wil de foto natuurlijk eerst zelf maken."

Voor iedereen die wil beginnen met hondenfotografie heeft Monica nog wel een advies: "Blijf altijd experimenteren. Zoek rustige plekken op en kijk goed naar de foto's van anderen. Het is een kwestie van geduld en geef nooit op." 

Bekijk de video hier:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: