Ga naar de inhoud
EditieNL

OM waarschuwt: Hond in hete auto? Dan baas voor de rechter!

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Al bij de eerste zonnestralen wordt er gewaarschuwd: laat je hond niet achter in je auto in deze zomerhitte. Toch gaat het nog regelmatig mis en laten baasjes hun honden achter in een snikhete auto. Het Openbaar Ministerie wil daarom nóg duidelijker maken dat het strafbaar is .

Het Openbaar Ministerie plaatste vandaag een video op hun social media kanalen om dit onderwerp weer onder de aandacht te brengen. Dat het nodig is blijkt uit de vele berichten die het Openbaar Ministerie tegenkomt over huisdieren die worden achtergelaten. "We maken het nogmaals duidelijk dat het strafbaar is," zegt Desiree Wilhelm van het OM. 

ZIE OOK: Politie redt vier honden uit bloedhete aanhanger

Bekijk hier de campagne van het OM

Baasje voor de rechter

Morgen staat een 57 jarige man voor de rechter omdat hij zijn hond een half uur achterliet in een snikhete auto. De man kreeg in mei een proces verbaal nadat de politie verschillende keren werd aangesproken dat er een hond opgesloten zat in een snikhete bestelbus. Hij wordt verdacht van dierenmishandeling en kan een flinke boete krijgen.

Straf hond achterlaten in auto:

Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand gedagvaard worden, dat hangt van de omstandigheden af. Als dat gebeurt kan er een gevangenisstraf worden geëist.

Bron: OM

Honden kunnen niet goed afkoelen

Dat het dierenmishandeling is maakt dierenarts Piet Hellemals nog eens duidelijk. "Mensen bedoelen het vaak niet slecht maar ze denken er niet over na," legt hij uit. "In de auto is het al snel 10 tot 15 graden warmer dan de omgeving. Honden kunnen minder goed hun warmte afgeven."

Hierom moet je je hond niet in de auto achterlaten

"Honden kunnen alleen afkoelen door te hijgen. Ze ademen lucht langs hun tong, vocht verdampt daarop en daardoor koelen ze af."

Bekijk hier de video van Editie NL over dit onderwerp:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl: