Ga naar de inhoud
EditieNL

Nederland Europees koploper terugsturen kleding

Een broek terugsturen omdat hij net niet lekker zit, of een rokje omdat het toch niet de juiste kleur heeft. We zijn in Nederland Europees kampioen in het terugsturen van kleding. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek van pakketdienst DPD.

Met een retourpercentage van 9 procent van alle pakjes is Nederland absolute koploper in Europa. De helft van alle teruggestuurde pakjes bestaat uit kleding. Na Nederland stuurt Groot Brittannië het meest terug, 8 procent van hun online aankopen gaat retour.

Dit blijkt uit de jaarlijkse E-Shopper Barometer van pakketbezorger DPD

ZIE OOK: 'Gratis terugsturen' kost Zalando miljoenen

Kleding valt vaak tegen

Volgens onderzoeker Alec Minnema sturen we zoveel terug omdat kleding vaak niet voldoet aan de verwachting: "Als je online iets ziet en dat heel leuk vindt, is de verwachting hoog en valt het in het echt al snel tegen.

Daarnaast zijn veel Nederlanders gewend aan het gemak van het terugsturen. Minnema: "Nederlanders bestellen vaak verschillende maten en kleuren, je houdt er al rekening mee dat je sowieso een deel terugstuurt. We hebben in Nederland ook veel vertrouwen dat we ons geld ook echt terugkrijgen als we iets terugsturen."

Webwinkels maken kosten

Webwinkels hebben hun handen vol aan al onze teruggestuurde kleding. "Ze maken veel kosten als jij iets terugstuurt. Het is uit de verpakking geweest, het moet gecheckt worden of het nog goed is. Ook moet de verzending betaald worden", legt Wijnand Jongen van de vereniging van webwinkels, Thuiswinkel.org, uit. 

Maar aan de andere kant is het ook heel belangrijk om goede retourmogelijkheden te hebben. Jongen: "Dit maakt de drempel voor klanten een stuk lager om iets te kopen. Daarmee verkoop je wel weer meer producten."

Bekijk hier het item:

 

 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: