EditieNL

25 dolfijnen gespot in de Noordzee: 'Dit zie je bijna nooit'

18 juli 2018 10:30 Aangepast: 18 juli 2018 11:06
De tuimelaars die in de Noordzee werden gespot Beeld © KBIN/SURV

Om een stukje met dolfijnen te zwemmen hoef je niet langer naar een zeedierenpark of tropische gebieden: ga met een bootje veertig kilometer de Noordzee op, en de tuimelaars wachten je in een groep van 25 op. De dieren werden gespot voor de kust van België en zwemmen mogelijk naar Nederland.

"Dit is heel bijzonder voor onze kust. De afgelopen tien jaar heb ik dit maar één keer meegemaakt", zegt Jolanda Meerbeek van SOS Dolfijn tegen Editie NL. De groep dolfijnen bestaat uit ongeveer 25 tuimelaars met een paar kalfjes.

"Als wij normaal gesproken meldingen van tuimelaars krijgen, dan gaat het om één of twee dolfijnen. Dat er zo'n grote groep voor de kust zwemt, is niet alledaags", zegt Jolanda.

Tekst gaat verder na post

Onderweg naar Nederland?

De dolfijnen werden maandag tijdens een vlucht gespot, zo'n veertig kilometer uit de Vlaamse kust, bij een zandbank. "We hebben geen idee waar ze nu zwemmen en de dieren worden niet gemonitord."  

Toen de grote groep werd ontdekt zwommen de tuimelaars in noordelijke richting. "Of ze die route naar Nederland hebben voortgezet, is moeilijk te zeggen. Ze konden ook aan het jagen zijn, de richting zegt niet zoveel", zegt Jolanda.

'Gewoon toeval'

Naast de groep dolfijnen zijn ook vissoorten gespot die de dieren eten. "Omdat ze hun normale voer om zich heen hebben, kunnen ze goed blijven leven. Dat is ook de reden dat tuimelaars van nature in de Noordzee voortkomen." 

Of het door het warme weer van de afgelopen tijd komt dat de groep nu bijzonder groot is, dat betwijfelt Jolanda. "Op de lange termijn zal de opwarming van het zeewater invloed hebben op de diersoorten in de Noordzee. Deze groep van 25 is waarschijnlijk gewoon toeval."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`