EditieNL

Vierdaagse voor mannen nog altijd langer: 'Vroeger werden vrouwen als zwak gezien'

17 juli 2018 14:10 Aangepast: 17 juli 2018 18:47
Wandelaars lopen over de finish Beeld © ANP

Tienduizenden mensen lopen deze week de Nijmeegse Vierdaagse. De wandelwedstrijd is alleen niet voor iedereen even lang. Mannen lopen elke dag tien kilometer meer dan vrouwen. Is dat niet ongelooflijk ouderwets?

Vandaag is de Nijmeegse Vierdaagse begonnen. Zo'n 45.000 wandelaars verschenen vanmorgen aan dezelfde start. Toch ligt de finish niet op dezelfde afstand: vrouwen lopen 40 kilometer voor het felbegeerde Vierdaagsekruis, mannen moeten daar 50 kilometer voor wandelen.

ZIE OOK: Vierdaagse is begonnen, volg verslaggevers Frits Wester en Floor Bremer hier live

"Deze regeling is ontstaan in 1932. Vroeger werden vrouwen als het zwakkere geslacht gezien en bestond er nog amper medische kennis over dit onderwerp", zegt Henny Sackers van de Vierdaagse tegen Editie NL. Nu is die kennis er wel, maar de traditie wordt niet afgeschaft.

'Nooit wetenschappelijk onderzocht'

"​Ik zou niet weten waarom vrouwen minder kilometer hoeven te lopen dan mannen", zegt Herman IJzerman, van Kenniscentrum Sport. "Voor zover ik weet zijn daar geen lichamelijke redenen voor. 

Hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman sluit zich daarbij aan: "Het is nooit wetenschappelijk onderzocht of mannen verder kunnen lopen dan vrouwen", zegt ze tegen Editie NL. 

'Vrouwen zijn mentaal sterker'

Volgens de deskundigen is het wel zo dat vrouwen bij de meeste sporten fysiek minder sterk en snel zijn. Vrouwen zijn daarentegen beter in wedstrijden die langer duren. "Vrouwen zijn mentaal sterker en luisteren beter naar sportadviezen", zegt Hopman.

Ze vinden het dan ook vreemd dat er bij een wedstrijd als de Vierdaagse, onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. "De Nijmeegse Vierdaagse is sowieso een zware uitdaging voor je lichaam. Of je man of vrouw bent, maakt geen verschil", zegt IJzerman.

'We willen geen deelnemers kwijtraken'

De organisatie van de Vierdaagse geeft toe dat vrouwen fysiek gezien even ver kunnen lopen als mannen, maar dat ze hier wel langer de tijd voor nodig hebben. "Dit is organisatorisch gezien niet handig. Wandelaars moeten nu namelijk om vijf uur binnen zijn, anders liggen ze eruit", zegt Henny Sackers.

Ook is Sackers bang dat veel vrouwen niet meer mee zullen doen als ze een grotere afstand moeten afleggen. "We willen geen trouwe deelnemers kwijtraken."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`