Ga naar de inhoud
EditieNL

'Mocromode' onder de loep genomen: Prada en Louis Vuitton als statussymbool

Mokhtar Sghiri en Omar Lachiri Beeld © VPRO | Sanne Zurné

Een schoudertasje van Gucci, schoenen van Prada en een shirt van Louis Vuitton. Bij de opsomming van deze kledingstukken en accessoires heb je waarschijnlijk wel een beeld van de jongen die hierbij hoort: die met een Marokkanse achtergrond. Wat is de aantrekkingskracht van de dure kledingstijl?

Aankomend weekend gaat de VPRO-documentaire 'Mocromode' in première. De film gaat over de rol van designerkleding in het leven van Nederlandse jongens met een Marokkaanse achtergrond. En die rol is groot, zeggen hoofdpersonen Mokhtar Sghiri en Omar Lachiri: "Iedereen draagt merkkleding. Het is status."

ZIE OOK: Grote logo’s op kleding: helemaal uit de mode

​Een beeld dat stylist Giovanni Laisina, die onder anderen artiesten als rapper Boef kleedt, herkent: "Designerkleding is een statussymbool. Als ik clips doe voor rappers, vragen ze er specifiek om", zegt hij tegen Editie NL. Maar waarom voelen deze jongens zich zo sterk aangetrokken tot Gucci, Prada en Louis Vuitton? 

Tekst gaat verder na foto

Miniatuurvoorbeeld

'Je wilt overal langslopen'

​"Je gaat zo vroeg mogelijk de deur uit om iets nieuws te laten zien", zegt Omar tegen Editie NL. "Je wilt overal langslopen. Dat wil ik niet met oude kleren." 

Op zijn vijftiende kocht Omar zijn eerste merkkleding: "In het begin waren dat Pradaschoenen en kleding van Lacoste. Nu draag ik Gucci, Versace, Louis Vuitton." Een voordeel is dat de jongens, die succesvol zijn op YouTube, de meeste kleding gesponsord krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Giovanni Laisina 

'Met dure kleding word je niet uitgelachen'

In de mocromode maakt het niet zozeer uit hoe je eruit ziet, zo lang het maar duur is. Als je de grote merken draagt, zal niemand je uitlachen. Als je hele goedkope kleren draagt, dan wel", zegt Omar.

Toch denkt stylist Giovanni dat het juist goed is om dure kleding en goedkopere kleding te combineren: Ik hou zelf ook van 'designer', maar het is leuk om dat samen met iets van bijvoorbeeld de Zara te dragen. Ik probeer dat wel bij artiesten, maar vaak willen ze alleen maar merkkleding aan.

Bekijk de trailer hier:

'Het kan net zo goed van de zeeman zijn'

En dus adviseert Giovanni om merkkleding goed te doseren. "Een beetje minder is oké. Niet alles hoeft van Gucci te zien, niet overal logo zien dat is too much." Toch is dat logo volgens Omar juist belangrijk: "Soms dragen mensen eens broek van vierhonderd euro waar niks opstaat. Dan kan het net zo goed van de Zeeman zijn."

Inmiddels geeft de YouTuber toe minder met merken bezig te zijn. "Vroeger stond ik op om een modeshow te geven, dat doe ik niet meer." Een modeshow met kleding waar hij hard voor spaarde, overigens. Want er zit een nadeel aan de mocromode: "Er wordt heel vaak gevraagd hoe je aan je spullen komt. Alsof je een crimineel bent. Dat is vervelend."

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: