Ga naar de inhoud
EditieNL

Rotterdamse Johan smeert nu boterhammen voor arme kinderen met hulp van Albert Heijn

Johan Muurlink smeert boterhammen voor kinderen die vanwege armoede geen lunch meekrijgen.

Rotterdammer Johan Muurlink kreeg de afgelopen weken veel lof. Hij voorziet al anderhalf jaar dagelijks dertig tot veertig arme kinderen op twee scholen in Rotterdam van lunch. Hij deed dit eerst grotendeels op eigen kosten, maar krijgt nu hulp van Albert Heijn.

Dat armoede opeens heel dichtbij kan komen, merkte Johan toen hij zo'n anderhalf jaar geleden met de juffrouw van zijn zoontje stond te praten. Door het raam van de klas zag hij hoe zijn zoon zijn brood deelde met een klasgenootje. 

ZIE OOK: Johan (49) smeert brood voor arme Rotterdamse basisschoolleerlingen

Niet Graag een Lege Maag

Dit tafereel was voor Johan de aanleiding om voor een grote groep arme kinderen in de wijk Bloemhof brood te gaan smeren. Hij doopte zijn broodsmeerproject Niet Graag een Lege Maag. In het begin smeerde Johan de boterhammen thuis, in de keuken. Sinds een maand heeft hij een eigen kamer in het buurtcentrum.

Genoeg ruimte voor de vriezer, de koelkast en opbergruimte voor alle potten broodbeleg. Johan kreeg al hulp van lokale bakkers, maar met de hulp van Albert Heijn kan hij echt goed vooruit. "Ik mag elke maandag en donderdagavond het overgebleven brood komen ophalen. En één keer per maand kaas, vlees, en ander beleg. Bovendien hebben we de afspraak dat Albert Heijn dit minimaal een jaar gaan doen", vertelt Johan aan Editie NL.

Ook een middelbare school heeft interesse

Inmiddels smeert Johan dus voor enkele tientallen kinderen brood, op twee scholen. In overleg met trainees van de gemeente Rotterdam heeft hij 15 andere Rotterdamse scholen benaderd. "Daar hebben we vier mailtjes van teruggekregen. Met twee van hen gaan we in gesprek."

Naast de basisscholen is er ook een verzoek binnengekomen vanuit een middelbare school. "Na de vakantie gaan we ook met hen om tafel. Het is een grote school, als het 100 kinderen betreft dan moeten we even kijken hoe we dat gaan betalen." 

Stichting 

Daarnaast is Johan druk bezig met het uitbouwen van zijn broodsmeerproject. "Ik wil van Niet graag een Lege Maag een stichting van maken met een ANBI-status. Dan kunnen eventuele donateurs belastingvrij schenken, dan kunnen we echt gaan groeien." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: