Gezondheid

Kinderogen vaak slecht beschermd: 'Ze moeten nog zo lang met die ogen doen'

11 juli 2018 17:30 Aangepast: 12 juli 2018 09:12

Dat je je kinderen goed moet insmeren tegen de zon, weten de meesten van ons wel. Maar hoe zit het met het beschermen van de kinderogen? Dat doen we nog te weinig, blijkt uit onderzoek.

Zonnebrillen en kleine kinderen zijn vaak geen goede match. Je kunt kleuters soms niet kwaaier krijgen dan door ze een zonnebril op te zetten.

ZIE OOK: Zonnebril van 5 euro kan je ogen ook goed beschermen

Baby's dragen geen zonnebril

Mede daardoor draagt slechts 6 procent van de baby's regelmatig een zonnebril. En pas vanaf 8 jaar draagt meer dan de helft van de kinderen, 62 procent, vaak een zonnebril, blijkt uit onderzoek van brillenglazen producent Zeiss.

Volgens Hilde Tholen van Ouders van Nu weten veel ouders niet dat een zonnebril echt nodig is. "Ze zijn zich er niet van bewust dat er echt wat kapot gaat door zon." En dat is niet verstandig, zegt Tjeerd de Faber, oogarts bij het Oogziekenhuis Rotterdam. "Een volwassene kijkt weg bij fel zonlicht, kinderen doen dat vaak niet."

Bijna 90 jaar UV-schade

En kinderen zijn extra kwetsbaar. "Kinderen moeten nog zo lang met die ogen. We worden gemiddeld 88. Dat is dus bijna 90 jaar UV-schade die zich opstapelt tijdens een mensenleven", zegt De Faber.

De oogarts onderkent dat kleine kinderen vaak geen bril willen ophouden. "Daarom is het beter om kinderen uit de volle zon te houden. Vanaf de tijd dat een kind een bril accepteert, zou ik de zonnebril wel opzetten. Dit kan vanaf 2 jaar zijn, maar sommigen accepteren het zelfs nog niet als ze 5 jaar zijn."

Volgens Tholen (Ouders van Nu) valt het dragen van een zonnebril ook niet te oefenen. "Ze willen het echt wel of echt niet. Ligt gewoon aan het type kind."

Gevolgen oogschade door UV-straling

  • Lasogen acuut. Krijg je die kinderen met rode ogen. Dat doet pijn en prikkelt
  • Staar op lange termijn
  • Eerder slijtage van het netvlies. 
  • Degeneratie

Bekijk de video hier:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore