EditieNL

Hoeveel lachgaspatronen tel jij? Politie Culemborg schrijft prijsvraag uit

11 juli 2018 11:56 Aangepast: 11 juli 2018 18:29
Beeld © Facebook | Politie Culemborg

Het is voor de politie soms lastig om burgers te bereiken en daarom worden vaak creatieve manieren bedacht om een boodschap over te brengen. Agenten in Culemborg zijn wel erg origineel: om het gebruik van lachgas onder de aandacht te brengen, hebben ze een prijsvraag uitgeschreven.

De Politie Culemborg probeert op een bijzondere manier het lachgasgebruik van jongeren aan de kaak te stellen: met een prijsvraag. Twee maanden riepen agenten inwoners op om de lachgaspatronen die ze hadden gevonden in te leveren. Daar gaven veel mensen gehoor aan.  

ZIE OOK: 'Extreem gebruik lachgas kan verlamming veroorzaken'

"Je hebt vast en zeker dit soort slagroompatronen op de Culemborgse straten zien liggen. We willen dat het gebruik van lachgas vermindert", schreef de politie in mei. Door de oproep moesten jongeren en ouders zich bewust worden van het vele gebruik van de feestdrugs. 

Tekst gaat verder na post

De winnaar krijgt een prijs

Na 2 maanden is de politie gestopt met de inzameling. "Wij weten nu hoeveel lachgaspatronen er van de straten zijn gehaald. We zijn benieuwd of u een juiste schatting kunt maken van wat de opbrengt is."

Iedereen die denkt te weten hoeveel slagroompatronen er op de foto te zien zijn, kan zijn antwoord insturen naar bewustlachgaspatronengebruiken@outlook.com. De winnaar van de actie wordt rond eind augustus bekend gemaakt en krijgt een prijs. 

Oproep aan de ouders

"Het gebruik van lachgas is niet verboden, maar brengt wel gezondheidsrisico's met zich mee", schrijft de politie. "Daarnaast geven al die patronen op de grond geen glans aan Culemborg, maar zijn deze schadelijk voor het milieu."

Ondanks de grappige actie, is de boodschap dan ook duidelijk: "Jongeren, wees je bewust! Ouders, houd er aandacht voor."

Statiegeld een oplossing?

Recycle Netwerk roept de politiek op om statiegeld te gaan heffen op lachgaspatronen.

"Het product leent zich er goed voor, het is goed recyclebaar. En als de gebruiker zelf ze niet inlevert, dan misschien een voorbijganger. Het gebruik verminder je er waarschijnlijk niet meteen mee, tenzij je het heel duur maakt, maar de vervuiling wel."

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat gaat naar dit idee kijken. Ze laat in een reactie weten. "Zwerfafval is slecht voor het milieu en slecht voor ons humeur. We hebben hiervoor een brede aanpak zwerfafval en daar hoort dit ook bij. Statiegeld op lachgaspatronen is nu niet aan de orde, maar ik ben bereid eventueel met de sector in gesprek te gaan."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore