Gezondheid

Amber (13) heeft schoenmaat 45: 'Dan maar op sneakers naar de bruiloft'

10 juli 2018 17:44 Aangepast: 11 juli 2018 21:59
Amber (13) heeft grotere voeten dan verslaggever Michiel Sampon Beeld © EditieNL

Nederlandse kinderen leven letterlijk op grote voet: ze krijgen namelijk steeds grotere voeten. Helaas speelt de schoenenindustrie hier nog niet op in. Dat weet helaas ook de 13-jarige Amber Haaksema die nu al schoenmaat 45 heeft. "Ik koop vaak herenschoenen."

Moeder Wilma Haaksema heeft er zowat een dagtaak aan:  zo vaak als ze kan gaat ze op zoek naar schoenen voor haar dochter Amber. "We gaan vaak naar speciaalzaken of kopen sneakers voor jongens. Gelukkig lopen meiden tegenwoordig veel op sneakers. Maar ze heeft ook nog echt een smalle voet dus dat maakt het extra lastig", zegt Wilma tegen Editie NL.

Wilma vindt het schoenenaanbod voor haar dochter, die met haar 1.76m lang met kop en schouders boven haar klasgenoten uittorent, dan ook 'echt minimaal'. "Ook als ze met vriendinnen gaat shoppen vindt ze niks. Onlangs hadden we een bruiloft en toen konden we niks vinden. Dan moet ze maar weer sneakers aan."

Sneakers slap en slecht?

Podotherapeut Lars Fuit ziet regelmatig Nederlandse kinderen met grote voeten in zijn praktijk. "Het komt vaker voor dat kinderen grote voeten hebben. Meisjes hebben vanaf hun twaalfde hun eindspurt en krijgen dan gemiddeld maat 39. Jongens hebben dan maat 41,5. Zij krijgen met 13/14 jaar hun groeispurt en dan groeien de voeten ook nog even door."

Volgens Fuit zit het probleem niet in de sneakers die kinderen dan maar gaan dragen. "Ouders vragen vaak aan mij of sneakers slecht zijn. In de jaren '80 waren ze slecht. Toen waren ze heel slap en ademden ze niet. Tegenwoordig is er veel meer variatie en zijn ze niet meer per definitie slecht."

Miniatuurvoorbeeld

Pijnlijke benen en enkels

Waar het gevaar volgens Fuit wél in zit, is dat kinderen dan maar te kleine schoenen gaan dragen. "Het gevaar is dat een kindervoet heel flexibel is – hij buigt lekker mee. Als ze te kleine schoenen dragen, dan voelen ze dat vaak niet. De tenen krullen dan op." Met alle gevolgen van dien: vergroeiing van de tenen, ingegroeide nagels, drukplekken, likdoorns, maar ook last tijdens het lopen door pijnlijke benen en enkels.

Voor schoenenzaken is het niet altijd rendabel om grote maten in te kopen, zegt Marieke van Aaken van ANWR – GARANT, een inkooporganisatie voor schoenen- en sportzaken. "Daar zijn dan toch de speciaalzaken voor. Die bouwen een eigen klantenkring op. Maar ja, die zijn inderdaad ook vaak duurder."

Grotere baby-voeten

En dat terwijl de vraag naar grote maten toeneemt, dat merkt Van Aaken ook. "Wij merken het al bij de babymaatjes. Eerst verkochten we maatjes 18 en 19. Nu meer 22 en 23. Dat is opvallend. Daarin beginnen de leveranciers zich wel al aan te passen."

Voor Amber is het dus nog even afwachten totdat het aanbod van grotere maten ook toeneemt. Tot die tijd moet ze hebben van de sneakers voor jongens of zelfs herenschoenen. Gelukkig leven haar vriendinnen wel met haar mee. "Toen we laatst gingen winkelen wilden we dezelfde schoenen kopen, maar ze hadden mijn maat niet. Uiteindelijk heeft zij ze ook niet gekocht. Lief he?"

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

EditieNL