Gezondheid

Hoogopgeleide drinkt vaak: 'Ze komen ermee weg want het is chique'

10 juli 2018 13:40 Aangepast: 11 juli 2018 21:58
"We willen niet weten dat alcohol slecht is" Beeld © Getty Images

Hogeropgeleiden zijn in alles gezonder dan lageropgeleiden, behalve als het aankomt op alcohol. Nederlanders met een hogere opleiding drinken vaker dan hun landgenoten met een lagere opleiding. Jacqueline van Lieshout was zo iemand. Tot ze twee jaar gelden volledig stopte met drinken.

​Het onderzoek naar leefstijl van het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Radboud Universiteit laat er geen twijfel over bestaan: Nederlanders met een hogere opleiding houden van wel een glaasje, of zes. Het verbaast Jacqueline van Lieshout van Ontwijnen.nl niks. Sinds twee jaar begeleidt ze met name vrouwen in het stoppen met drinken.

Van Lieshout zag afgelopen jaren ruim 600 deelnemers aan haar online cursus Ontwijnen. Velen van hen: hoogopgeleid, drukke carrière, een gezin, vrouw, tussen de 35 en 65 jaar. Vrouwen afkomstig uit gemeenten zoals Bloemendaal, waar Van Lieshout zelf woont, met "de volste glasbakken van het land".

Op de vrijmibo een wijntje wegtikken

"Drank, en met name wijn, hoort bij hun leven. Gezellig op de vrijmibo een wijntje wegtikken. Maar in werkelijkheid draaien ze hun hand niet om voor twee flessen wijn", zegt Van Lieshout tegen Editie NL. "Ze komen er ook mee weg. Iedereen doet het en het is chique. Je kan het hebben over ‘mooie wijnen’, over een 'mooie Pinot Grigio', terwijl je gewoon ethanol naar binnen aan het werken bent."

Van Lieshout weet waar ze het over heeft. Ze was al tien jaar detox-coach toen ze twee jaar geleden tot de conclusie kwam dat het echt nergens op sloeg dat ze meerdere keren per week met een kater achter haar bureau zat. Ze besefte dat ze nooit maar één glas dronk en vaak in hoog tempo.

 

OMG.. toch even heftig. Het verschil tussen links en rechts is 17 kg gewichtsverlies.. links is toen ik nog een paar dagen in de week “lekker aan de wijn” zat. Toen ik vond dat het bij iedere gelegenheid moest zijn. Ik nooit maar twee glazen dronk. Ik me irriteerde aan trage bediening, glazen die niet vol genoeg werden geschonen en langzame drinkers om me heen (zogenaamde ‘nippers’. Rechts is een klein jaar na het stoppen. Fris. Fit. Nooit een kater. Mooier. Blijer. Gelukkiger. Wat is het de moeite waard! En wat beseffen we veel te weinig hoe groot de impact van alcohol is op onze maatschappij, onze gezondheid, onze portomonnee en ons gewicht. Wake up en gun jezelf (al is het maar tijdelijk) een alcoholvrij leven! Doe je ook mee? Ik zie je graag bij Ontwijnen om je te helpen en te inspireren. #ontwijnen #zonderalcohol #alcoholvrij #nooitmeereenkater #minderdrinken #geenalcohol #alcohol #dronken #aangeschoten #dik #afvallen #gewicht #dieet #afvallenzonderdieet #fitgirl #fitdutchies #vet #slank #afvaltips #afslanken #weightloss #gewichtsverlies

Een bericht gedeeld door Ontwijnen (@ontwijnen) op

Mag ik dan niets meer?

Ze besloot helemaal te stoppen: geen druppel meer. Maar dat ging niet zomaar. "Mensen om me heen pikten het niet. Ik heb vrienden die letterlijk tegen me zeiden dat ik niet mee hoefde op vriendenweekend als ik alleen maar aan de Spa rood zat." De meesten waren zeker niet van plan Van Lieshouts’ voorbeeld te volgen. "Onze levens zijn met drank doordrenkt. 'Mag ik dan helemaal niets meer?' was vaak de reactie."

Van een 'drankverslaving' wilden de meesten al helemaal niets weten, net als de vrouwen overigens die aankloppen bij ontwijnen.nl  voor hulp. Van Lieshout: "Mensen schamen zich ontzettend. Je mag aan alles verslaafd zijn: aan roken, snoep of Netflix, behalve aan de drank. Dan ben je meteen een debiel die flessen drank in de sokkenlade verstopt."

Bergen borstkankerpatiënten

En dat terwijl wetenschappers steeds meer bewijs afleveren over de negatieve gevolgen van alcohol. Zelfs van maar een paar glaasjes. "We negeren deze feiten nog steeds, terwijl we weten dat tegen bergen borstkankerpatiënten gaan aanlopen. We willen dit gewoon niet weten", zegt Van Lieshout.

Op Instagram deelde Van Lieshout dan maar ander bewijs: "Er is in twee jaar 17 kilo van me afgesmolten omdat ik niet meer drink. Bovendien ben ik mooier, fitter en heb ik veel meer energie." Dat 'lekkere wijntje' hoort er niet meer bij. Nooit meer.  

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`