EditieNL

Yola kan nooit naar het zwembad: 'Door het chloor zwel ik op'

09 juli 2018 15:05 Aangepast: 10 juli 2018 09:03
Yola is allergisch voor chloor en kan dus nooit naar het zwembad Beeld © Editie NL

Yola de Vries kan nooit naar het zwembad, want ze is allergisch voor chloor. Gaat ze toch? Dan krijgt ze dikke ogen, een astma-aanval, een rode huid en zwelt ze op. Voor iedereen zoals zij is er nu een oplossing bedacht.

Wanneer ze een zwembad binnen loopt merkt ze het meteen. "De chloorlucht slaat dan direct op mijn adem." Als astmapatiënt is Yola allergisch voor van alles en nog wat. Ook voor chloor. Zwemmen in een zwembad betekent dan dikke ogen, een benauwd gevoel en een hele rode huid.

"Ik baal dat ik nooit kan zwemmen, want het is juist goed voor je. En ik houd ook heel erg van zwemmen. Daarom zijn we bij zee gaan wonen. Daar kan ik wel in zwemmen." Dat doet ze dan ook zo vaak het mogelijk is.

Ingesmeerd met vaseline

Toen Yola leerde zwemmen woonde ze nog niet aan zee. "De zwemles was verplicht," herinnert ze zich. "Ik moest toch leren zwemmen. Dus ik smeerde mij helemaal in met vaseline. Dan trekt het chloor niet in de huid." Nadat ze haar zwemdiploma's gehaald had, is ze nooit meer in een zwembad geweest.

Een allergie voor chloor betekent soms meer dan in de zomer een ander verkoelend water dan het plaatselijke zwembad opzoeken. "Voor mijn rugklachten moest ik een therapie volgen bij een revalidatiecentrum. Een therapie moest ik overslaan, want het vond in een gewoon zwembad plaats."

Chloorvrij zwembad ruikt als aquarium

Maarten Keuten van de TU in Delft bedacht een manier om bacteriën in het zwembadwater met een UV-lamp te bestrijden. In plaats van het chloor doodt de UV-straling dan de bacteriën. Een zere huid of geïrriteerde ogen door chloor zijn dan verleden tijd.

Dat zwembad ruikt dan wel anders dan we nu gewend zijn. "Het ruikt meer als een aquarium." De onderzoeker wacht nog op toestemming om het chloorvrije zwembad met badgasten te testen.

Tien jaar wachten

Een chloorvrij zwembad klinkt goed, volgens Yola. "Ik doe de hulplijn bij de Vereniging van Allergie Patiënten en daar krijg ik vaak vragen over." Ze is dus niet de enige die op een zwembad zonder chemisch goedje wacht. "Ik denk dat een chloorvrij zwembad over tien jaar bestaat," schat onderzoeker Keuten in.

Vanaf 2021 staat de Nederlandse wet toe om zwembadwater met alternatieve middelen schoon te houden. Dan kan de techniek van de TU Delft misschien in openbare zwembaden worden toegepast.

Bekijk hier de video:

 

Naar een chloorvrij zwembad 

  • Alle 1500 zwembaden (semi)openbare zwembaden in Nederland zijn verplicht het water te desinfecteren met chloor. Er bestaan al wel chloorarme zwembaden.
  • In 2021 wordt de Zwemwet verruimd. Dan mogen er naast chloor ook alternatieve middelen gebruikt worden om het zwemwater schoon te houden.
  • De TU Delft bedacht een manier om met een UV-lamp, in plaats van chloor, het zwembadwater schoon te houden. De UV-lamp maakt net als zonnestralen het DNA in bacteriën stuk waardoor ze niet meer kunnen eten of zich voortplanten. Uiteindelijk sterven ze dan af in het water. De lampen komen in buizen waar het water doorheen stroomt, zodat zwembadgasten niet verbranden.
  • Haren, huidschilfers en bijvoorbeeld zonnebrandresten kunnen bij deze oplossing door filters met andere bacteriën uit het water worden opgegeten.
  • TU Delft verwacht dat het eerste chloorvrije zwembad over tien jaar opent.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`