EditieNL

'Stop met verkoop van plastic confettikanon, Hema!'

09 juli 2018 12:37 Aangepast: 09 juli 2018 13:43
Beeld © iStock

Stop met het verkopen van confettikanonnen waar plastic snippers uitkomen. Daartoe roepen meerdere Facebookgebruikers de Hema op. "3000 stukjes plastic in het milieu na het afschieten van zo'n confettikanon is geen feestelijke gedachte."

Tom Roes schreef een Facebookbericht aan de Hema nadat hij op een feestje in een park in Amsterdam zelf zo'n confettikanon afschoot. "We schrokken toen we zagen dat er plastic confetti uitkwam. Dat hadden we niet verwacht, zeker omdat er 'For Outdoor Use Only' op staat. Het waaide dus het lag echt overal." Naar eigen zeggen waren de vrienden een uur bezig de confetti op te ruimen.

In een ander park zag hij dit weekend dat niet iedereen dit doet. "Ik zag het op vier plaatsen liggen in het Noorderpark. Het is echt bizar dat als de Europese Unie plastic wegwerpbestek wil verbieden dit nog steeds mag." Roes ziet het liefst dat de Hema de confettikanonnen meteen uit de winkel haalt en vervangt voor een milieuvriendelijkere inhoud. Tot nu toe heeft hij zelf nog niets gehoord van de winkelketen.

Steun voor oproep

Hij kan wel op steun van vrienden en voor hem onbekende Facebookgebruikers rekenen. De initiatiefnemer van een online petitie pleit al een jaar voor en is inmiddels door zo'n 3000 keer getekend. Verschillende milieuorganisaties, zoals  vinden het ook een belangrijk punt. Er bestaan namelijk alternatieven, zoals papier, die minder schadelijk zijn voor de natuur.

"Ik denk dat de Hema dit niet met opzet doet. Ze weten het misschien niet eens," zegt Roes. "Maar een kleine milieuramp na een verjaardagsfeestje, dat is niet echt een feestelijke gedachte."

Milieuvriendelijkere inhoud

Aan Editie NL laat de Hema weten dat ze naar aanleiding van een eerdere opmerking al werkt aan een milieuvriendelijkere inhoud van de populaire confettikanonnen. "We denken dat die begin 2019 in de winkel kan liggen. Tot die tijd zullen we in de winkel en op de verpakking duidelijker maken wat de risico's zijn van het product buiten gebruiken." Anders dan op de verpakking staat, kan het confettikanon wel veilig binnen gebruikt worden. 

Discussie over plastic

De discussie over plastic loopt al langer. Vooral producten die slechts eenmalig gebruik worden door consumenten, krijgen veel kritiek. De Europese Unie besloot eerder dit jaar plastic producten zoals rietjes en wattenstaafjes op ten duur te verbieden. Stichting De Noordzee hoopt daarnaast dat we geen plastic ballonnen meer de lucht in laten.

Bekijk hier de video over ballonnen:

 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore