EditieNL

Last van wagenziekte? Zo kom je er van af

06 juli 2018 13:52 Aangepast: 06 juli 2018 18:42
Archieffoto Beeld © iStock

Met de auto naar Frankrijk of met de camper naar Portugal gaan, is leuk. Maar voor wie snel wagenziek is, is de reis daar naartoe afzien. Een aantal autofabrikanten werkt nu aan oplossingen voor dit vervelende probleem.

Een goede oplossing voor wagenziekte is volgens Sebastiaan van de Pol van Ford snel nodig. "Je hebt vooral last van wagenziekte als je niet zelf rijdt en we verwachten dat dit met de zelfrijdende auto alleen maar meer wordt. Daarom kijken we nu of het interieur van de auto een rol speelt."

ZIE OOK: Help, hoe overleef ik een autorit met mijn kinderen naar Spanje?

Meer automerken denken na over hoe ze de rijervaring kunnen verbeteren. Zo komt concurrent Citroën met een bril om wagenziekte tegen te gaan. "Maar één uitvinding die het echt opheft bestaat nog niet," zegt Van de Pol. 

In de war

Jelte Bos werkt voor TNO en doet onderzoek naar wagenziekte. "We kunnen het nog niet oplossen, maar wel proberen om het te minimaliseren," zegt hij tegen Editie NL. "Tweederde van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van wagenziekte. We verschillen wel allemaal in onze mentale toestand en wat maakt dat we echt misselijk worden."

Wagenziekte heeft te maken met het evenwichtsorgaan. In de auto raakt dat in de war. Je hersenen geven dan een signaal naar bijvoorbeeld je maag, waardoor je gaat overgeven. "Zorg dus dat je naar buiten kan kijken. Ga voorin zitten of middenin op de achterbank en zet kleine kinderen op een stoelverhoger", zegt Bos.

Heel veel fabeltjes

Dat weet ook Chantal Houtkamp. Haar dochters, Mel (9) en Eef (11), hebben er al jaren last van. "Op vakantie gaat het altijd mis. Uit verveling gaan ze dan toch lezen of iets kijken en dan moeten ze spugen." Om dat te voorkomen geeft Chantal ze reispilletjes. "En we hebben een nekkussen gekocht, maar ik weet niet of dat echt helpt."

"Er zijn heel veel fabeltjes rond wagenziekte," reageert onderzoeker Bos. Van een rubber bandje op de bumper, oordopjes of een riem om je buik om de maaginhoud op zijn plaats te houden is volgens hem niet bewezen dat het bewegingsziekte tegengaat.

Geen snoep, wel cola

"Wat je vooral niet moet doen is veel snoep of vette gerechten eten. En probeer ook zo min mogelijk koffie te drinken", gaat Bos verder. Gember en cola werken wel, die hebben een positief effect op je spijsvertering.

Wagenziekte is ook een psychologisch probleem, volgens Bos. "Afleiding is goed. Zing liedjes, speel een spelletje waarbij je naar buiten kijkt. Vooral bij kinderen werkt dat nog goed." Chantal gaat deze zomervakantie toch gewoon weer op vakantie: "Lekker met de auto naar Italië. Maar ik heb altijd wel spuugzakjes in de auto."

BEKIJK HIER DE VIDEO: 

 

Do’s en don’ts bij wagenziekte

Dit moet je vooral niet doen:

  • Vet eten
  • Veel snoep eten
  • Koffie drinken
  • Lezen, tekenen, films kijken

En dit helpt wel:

  • Met de weg mee kijken
  • Voorin zitten
  • Middenin op de achterbank zitten
  • Een klein kind op een stoelverhoger zetten
  • Gember eten, in de vorm van poeder of snoepjes.
  • Cola drinken
Bron: TNO

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore