EditieNL

Scholen op zoek naar leraren voor komend jaar: 'Er worden zelfs huizen aangeboden'

06 juli 2018 13:48 Aangepast: 06 juli 2018 18:47
Archieffoto Beeld © iStock

Als je jouw zoon of dochter 's ochtends aflevert in de klas, ga je er vanuit dat er een juf of meester voor de groep staat. Toch zijn veel scholen nu nog hard op zoek naar collega's voor het nieuwe jaar.

​De zomervakantie staat voor de deur, maar veel scholen weten nog helemaal niet of ze na de vakantie genoeg leraren voor de klassen hebben staan. Directeuren zijn nog hard op zoek naar nieuwe docenten.

ZIE OOK: Lerarentekort én een griepgolf

​In het hele land kunnen 1300 fulltime banen op basisscholen niet worden opgevuld. De meeste leerkrachten zijn nodig in de regio's Noord-Holland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden. "De verwachting is dat het alleen maar erger wordt", zegt Rinda den Besten van de PO-Raad tegen Editie NL.

Huizen en bonussen

De PO-raad maakt zich grote zorgen om het lerarentekort en is bang dat de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaat. "We willen de problemen nu echt oplossen en niet verschuiven", zegt Den Besten.

​Bij Meesterbaan.nl, waar vacatures voor het basisonderwijs worden geplaatst, merken ze de problemen ook. "We zien dat er veel meer vacatures zijn en dat die veel langer open staan", zegt Danny Smulders. "Om aan leerkrachten te komen worden er zelfs huizen aangeboden en bonussen beloofd."

'In 39 jaar nog niet meegemaakt'

De Brede School Fiep Westendorp in Amsterdam is één van de vele scholen waar nog hard naar docenten wordt gezocht. "We zoeken op dit moment nog leerkrachten voor drie klassen", zegt directeur Jan van Aert tegen Editie NL. "Dat het zo lastig is, heb ik in 39 jaar nog niet meegemaakt."

De directeur probeert op allerlei manieren aan mensen te komen: "We willen er alles aan doen om de juiste leerkracht te vinden. We zoeken zelfs een woonruimte voor juffen en meesters. Over alles kunnen we praten." En als het voor de start van het nieuwe jaar niet lukt? "Dan ga ik zelf weer voor de klas staan."

BEKIJK HIER DE VIDEO: 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore