EditieNL

Eet eens wat vaker een eikel

05 juli 2018 16:46 Aangepast: 06 juli 2018 10:46
Eikelmeel kan bijvoorbeeld gebruikt worden in pannenkoeken

In Nederland heb je enorm veel eikels. Dan hebben we het natuurlijk over het voedzame nootje aan de eikenboom. Toch wordt deze eetbare eikel maar weinig gegeten. Een nieuw Twents initiatief wil hier een einde aan maken.

"We hebben het idee van een eikelboerderij bedacht omdat er in Twente heel veel eikenbomen staan, en er eigenlijk niks gebeurt met alle eikels die daar vanaf vallen. Dat is zonde, want eikels zijn heel voedzaam", vertelt Bart Achterkamp van het initiatief Wat een eikels in Twente! aan Editie NL.

ZIE OOK: Dieren, pas op voor eikels!

Eikels in Korea nog steeds veel gegeten

"Vroeger werden eikels heel vaak gegeten en in Korea is het nu nog steeds een veel gebruikt onderdeel in gerechten", legt Achterkamp uit.

Nederland telt ongeveer 100 miljoen bomen. 20 miljoen daarvan zijn eikenbomen. Deze bomen groeien vooral op zandgrond in het oosten en zuiden van het land. We laten miljoenen eikels ongebruikt dus. 

Pannenkoek met eikelmeel

Maar wat maak je van deze eikels? Ze staan niet echt bekend als lekker. Je moet ze daarom wel nog even bewerken. "Het idee is dat we de eikels vooral willen gebruiken om er meel van te maken. Van het eikelmeel kunnen bijvoorbeeld pannenkoeken gebakken worden, of brood. Je kunt het een beetje met volkorenmeel vergelijken", zegt Achterkamp.

Volgens Kitty Hinkenkemper van Foodwalks is de eikel niet het enige natuurproduct dat we in Nederland ongebruikt laten. "De zaden van de berenklauw zijn bijvoorbeeld heel bruikbaar. In landen als Syrie en Iran worden deze zaden dan met zout gemengd en dat is heel lekker om over je maaltijd te strooien. Dat geeft een lekkere smaak"

Let bij het oogsten van deze zaden wel op de bladeren van de bereklauw. Het aanraken van de bereklauw kan leiden tot ernstige brandwonden.

Klimop als wasmiddel

En daar blijft het niet bij volgens Hinkenkemper. "Zo kun je van een klimop heel goed wasmiddel maken. Vroeger was dat heel normaal in Nederland."

Ook met de besjes van de Meidoorn kun je volgens haar goed snoepjes maken. "We zijn in Nederland vaak een beetje huiverig voor het plukken van besjes, maar in China wordt heel veel snoep gemaakt van de bes van de meidoorn omdat het goed is voor de bloedsomloop in je lichaam."

Eikels gezien als varkensvoer

Achterkamp hoopt dat we allemaal aan de eikels gaan in Nederland. Maar dan moet de noot nog wel van zijn slechte imago afkomen. "We zien het in Nederland niet als voedsel voor mensen. Eikels worden vaak aan varkens gegeven als voer, vooral vroeger gebeurde dat heel veel."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL
`