"Ho, pas op!", "Niet doen!", "Voorzichtig!" Herkenbare uitroepen? Veel ouders doen er alles om hun kinderen zo ver mogelijk te houden van gevaar. Dat is geen goede zaak, vindt VeiligheidNL, dat vandaag met een campagne begint om risicovol spelen van kinderen juist te promoten.
Met de zogenoemde 'Groeiboom' geeft VeiligheidNL advies en speeltips voor de zomervakantie zodat ouders hun kinderen niet beperken in het spelen. Met deze online Groeiboom kunnen ouders te weten komen of zij risicomijdend zijn of niet en of je juist een risicomijdend kind hebt of niet. Aan de hand van die informatie krijgen ouders een op maat gemaakt 'speelplan' gepresenteerd.
TEST: HOEVEEL SPEELRUIMTE JIJ AAN JE KIND GEEFT
Ouders zijn instructie-verslaafd
"Kinderen in de leeftijd tussen 5 en 7 jaar krijgen heel vaak te horen dat ze 'rustig en voorzichtig aan' moeten doen", zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL. "Dat remt hun ontwikkeling. Je hebt kinderen die je juist moet stimuleren het gevaar op te zoeken."
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont is het met Kloet eens. Volgens hem moeten kinderen juist lichamelijke risico's durven nemen. "Kinderen leren op twee manieren: door het opdoen van ervaringen of van instructies. Wij zijn instructieverslaafd geworden. In plaats van denken 'het kan mis gaan', kun je het ook echt eens laten mis gaan."
Potentieel gevaar
Uit onderzoek van VeiligheidNL onder 14.000 ouders blijkt dat veel ouders ook wel worstelen met het dilemma dat ze hun kinderen wel lekker willen laten spelen, maar niet goed weten hoe ze dat doen. Ook vinden ouder het lastig om te weten wanneer ze moeten ingrijpen bij potentieel gevaarlijke situaties.
Volgens ontwikkelingspsycholoog Pont horen kinderen juist grenzen te overschrijden en risico's te nemen. Op die manier leren ze hun eigen kracht kennen. "Het grootste risico dat je als ouders kan nemen in het leven van je kind: is het niet leren van omgaan met risico's."
Bekijk hier de video:
Eerste hulp bij risicovol spelen
Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Begin met deze stelregels in je hoofd:
1. Kijk en luister naar je kind
2. Luister naar je eigen gevoel
3. Grenzen verleggen
4. Maak duidelijke afspraken
5. Moedig aan en houd afstand
6. Waarschuw niet te snel
Bron: VeiligheidNL
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.
Meer op rtlnieuws.nl: