Ga naar de inhoud
EditieNL

Niet 'Jason' maar 'Jayson': babynamen met een twist populair

Beeld © Getty Images

Waarom je kind Liam of Rose noemen, als zij ook als Liyam en Roze door het leven kunnen gaan? Kersverse Britse ouders geven hun kinderen klassieke namen maar dan wel met een moderne twist.

Ook de in Groot-Brittannië populaire naam Maisie wordt nu vaker als 'Maizie' gespeld. Volgens een onderzoek van de Britse website Babycentre, waarin de babynamen uit 2018 onder de loep werden genomen, is het vaak een kwestie van een 'X', 'Y' of 'Z' toevoegen om een traditionele naam wat hipper te maken.

ZIE OOK: Pop, Rookje of Mallackiahntgelly: de opvallendste babynaam in jouw gemeente

Ook in ons land hebben ouders dit trucje ook ontdekt. Zo werden er in 2017 bijna 70 'Zuzanna's' geboren en 67 meisjes met de naam 'Lizz', met twee keer een 'z' dus.

Namen met een 'Y'

Ouders van jongetjes gooien er vaak een 'y' in om een naam bijzonder te maken. Zo kruipen er op dit moment 117 jongetjes met de naam 'Jayson' rond, werd ruim 90 keer de naam 'Mayson' gegeven en zijn er in 2017 ruim 80 'Fynn's' (en dus niet 'Finn') geboren.  

"Ouders vinden het interessant om hun kind een nét iets andere naam te geven", zegt namendeskundige Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht. "Er zijn vrij veel mogelijkheden om een naam anders te spellen dan op de traditionele manier zonder dat de uitspraak heel anders wordt. Of Suzan nu een 's' of 'z' heeft, dat verschil hoor je bijna niet."

Emma en Noah

Volgens Bloothooft komen er ieder jaar zo'n 3 tot 4 procent nieuwe namen bij. "Vroeger was dat 1 procent, maar door die variatie in spelling en het overnemen van namen uit andere culturen is daar nu een stijging in te zien."

Ook Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, denkt dat ouders kiezen voor een afwijkende spelling omdat zij toch een beetje uniek willen zijn. "Ze willen geen top-10-naam. Maar ik denk dan vaak: wat doe je je kind aan? Zij moeten hun hele leven hun naam spellen." In die top-10, met Emma en Noah als koploper, komen dan ook opvallend weinig bijzondere spellingen voor. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: EditieNL