EditieNL

Geen wachtrij meer: cryptomunt als nieuwe festivalmunt

28 juni 2018 12:05 Aangepast: 28 juni 2018 18:42

Je bent net thuis van een festival en vindt in je broekzak een handvol munten waar je wel voor betaald hebt, maar niets meer mee kunt. Herkenbaar? Om deze ergernis te voorkomen kun je binnenkort ook met cryptomunt Bitz gaat betalen op festivals. Betekent dit het einde van het klassieke festivalmuntje?

De bedenkers van Bitz bezoeken veel festivals en zij ergerden zich aan de lange rijen voor de munten. Daarom hebben ze Bitz bedacht en ontwikkeld: een digitale munt die gebruikmaakt van blockchaintechnologie.

Digitale munt milieuvriendelijk

"Je kan deze digitale munt via de app kopen. Dit heeft veel voordelen: milieuvriendelijk (geen plastic), je kunt de wachtrij vermijden doordat je eten en drinken via de app kunt bestellen en betalen. Dit kun je daarna afhalen als het klaar is." 

"Daarnaast kun je een 'groepwallet' aanmaken, en je krijgt muntjes die je overhoudt terugbeeld via de app", vertelt Manuela Krull, die het project Bitz begeleidt. 

'Festivalbezoekers willen iets tastbaars'

De gevestigde orde denkt niet dat de cryptomunt een groot succes gaat worden. Michiel Fransen is managing director van Dutchband, dat muntjes en polsbandjes voor festivals maakt.  "Bezoekers willen gewoon kunnen betalen met iets tastbaars wat in hun zak zit. In tegenstelling tot internet werken munten wel altijd. Vrijwel alle festivals kiezen daarom nog voor munten."

Ook voor het personeel is het eenvoudig. "Aan de bar heb je alleen maar een emmer nodig. Als je een storing hebt en je kunt een uur van die ene dag in het jaar dat je een festival hebt niet betalen, dat wil je echt niet."

Een cryptomunt is volgens Fransen dan ook geen goed alternatief voor het ouderwetse muntje: "Het lost weinig op. Het is hip en een manier om heel veel geld op te halen. Het is niet iets waar de markt per se op zit te wachten."

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van