Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Scheerschuim, maar geen mesjes? Grote kans dat je controle krijgt bij zelfscan

Beeld © ANP

De ene keer word je wel gecontroleerd bij de zelfscankassa, de andere keer mag je gewoon doorlopen. Het controlesysteem bij de supermarkt is willekeurig, maar je kunt de kans verkleinen dat je gecheckt wordt. Hierbij zijn productcombinaties en de tijd die je in de supermarkt doorbrengt belangrijk.

Een winkeldief uit Den Haag staat vandaag voor de rechter omdat hij met ruim 1000 euro aan boodschappen langs de zelfscankassa van de Albert Heijn was gelopen. De verdachte werd aangehouden doordat de artikelen in zijn winkelwagen opnieuw werden gescand. 

ZIE OOK: Dief doet voor 1093,59 euro boodschappen, maar rekent één blikje cola af

Uit een poll van Editie NL blijkt dat de overgrote meerderheid van jullie netjes alles afrekent bij de doe-het-zelfkassa: ruim 90 procent geeft aan alle artikelen te scannen. Acht procent van onze Facebookbezoekers zegt weleens iets te hebben gestolen.

'We vertrouwen onze klanten'

De winkeldief kon worden tegengehouden door oplettende medewerkers. "Met zó'n volle kar langs de zelfscankassa en maar één blikje cola afrekenen, dat valt natuurlijk op", schrijft de officier van justitie op Twitter. Volgens Pauline van den Brandhof van Albert Heijn worden klanten normaal gesproken steekproefsgewijs gecontroleerd.

"We vertrouwen onze klanten en het kan altijd gebeuren dat je iets vergeet. Welke klanten we controleren, is nergens op gebaseerd. Er gaat een lampje knipperen als iemand gecontroleerd moet worden", zegt Van den Brandhof tegen Editie NL.

Productcombinaties en winkeltijd

De controleselectie wordt gemaakt door een bepaald algoritme. Volgens retaildeskundige Kitty Koelemeijer kun je sneller gecontroleerd worden als je bepaalde productcombinaties in je mandje hebt liggen. "Als je scheerschuim koopt, maar geen scheermesjes, is de kans groter dat de computer dat ziet en je een herscan krijgt", zegt Koelemeijer tegen Editie NL.

Volgens Koelemeijer loop je ook meer kans om gecontroleerd te worden als je lang in de winkel bent geweest, maar weinig koopt. Ook zou de winkel op een klantenkaart kunnen zien of je tot een risicogroep behoort, en of je eerder de fout in bent gegaan.

Stelend personeel

De Albert Heijn zegt blij te zijn met de zelfscankassa's omdat het voor klanten snel en effectief is en de supermarkt er veel positieve reacties op krijgt. Koelemeijer denkt ook dat supermarkten het verlies incalculeren. "Het gebeurt altijd dat mensen iets overslaan. Als het echt een probleem zou zijn, zouden ze er niet mee doorgaan."

Toch is de klant volgens de deskundige niet het grootste probleem: "Het meeste verlies wordt veroorzaakt door het personeel zelf dat uit het magazijn steelt."

Zelfscannen bij de grote winkels

Van de grootste supermarktketens bieden PLUS en Jumbo de mogelijkheid met een handscanner je boodschappen te scannen en vervolgens te betalen bij een caissière.

Albert Heijn is de enige supermarkt die je ook zelf, zonder toezicht, laat betalen. Dat kan in 300 van de 962 winkels.

Bron: Albert Heijn / Jumbo / PLUS

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: