Ga naar de inhoud
EditieNL

Meer slachtoffers seksueel misbruik zoeken hulp, maar de meesten doen geen aangifte

Archieffoto Beeld © istock

Het aantal mensen dat kort nadat ze seksueel zijn misbruikt wordt geholpen, is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centrum Seksueel Geweld. Toch doet slechts een derde van de mensen hier daadwerkelijk aangifte van.

Vorig jaar meldden zich dagelijks drie mensen bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG), omdat ze slachtoffer zijn geworden van misbruik. Dat is 33 procent meer dan het jaar daarvoor. Maar ondanks de stijging, is het vaak een grote stap om aangifte te doen bij de politie. 

ZIE OOK: Stijging aantal meldingen van seksueel misbruik bij jongeren

Het Centrum Seksueel Geweld is er voor kinderen en volwassenen die korter dan 7 dagen geleden een aanranding of verkrachting hebben meegemaakt. De centra werken nauw samen met ziekenhuizen, psychologen en de politie. De slachtoffers krijgen daar meteen de zorg die ze nodig hebben. Ondanks de stijging van het aantal ​slachtoffers in de centra, denkt de organisatie dat lang niet alle slachtoffers zich daar melden.    

'Ik kon het zelf ook bijna niet geloven'

​Een derde van de mensen die in het CSG wordt geholpen, doet aangifte. "De neiging van slachtoffers is om direct na een aanranding of verkrachting te gaan douchen en erover te zwijgen. Ze hebben vaak last van angst, schuld en schaamte", zegt landelijk coördinator Iva Bicanic tegen Editie NL.

Roëlla Lieveld (35) is iemand die geen aangifte deed nadat ze verkracht was. De vrouw dacht dat niemand haar verhaal zou geloven. "Ik kon het zelf ook bijna niet geloven. Dat is het effect van het trauma dat je hebt opgelopen", zegt ze tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Roëlla werd verkracht maar deed geen aangifte.

'Ik wenste dat ik net zo sterk was'

Roëlla zag ook erg op tegen het strafproces: "Ik had er moeite mee om mijn dader onder ogen te moeten komen en hem aan te moeten kijken. Ik dacht dat het makkelijker was om er gewoon niet over te praten." 

De vrouw richtte de stichting Share Network op. Samen met anderen helpt ze slachtoffers van seksueel geweld. "Ik zie daar dat veel vrouwen het moeilijk vinden om aangifte te doen. Als ze dat wel doen, bewonder ik hun moed. Ik wenste dat ik net zo sterk was."

'Met een slachtoffer ga je anders om'

Door haar stichting merkt Roëlla dat vrouwen zich realiseren dat ze er niet alleen voor staan: "Ze vinden steun bij elkaar. Dat gaf mij ook de kracht om meer over mijn eigen verhaal te praten."

Ze hoopt dat slachtoffers van seksueel geweld in de toekomst meer aandacht krijgen. De politie is erg gefocust op het pakken van de dader en is minder bezig met het slachtoffer. Met een slachtoffer ga je toch anders om. Elke zaak moet serieus genomen worden, en bekeken worden vanuit de slachtoffers."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: