EditieNL

Teveel nadruk op borstvoeding na geboorte baby: 'Mijn zoontje raakte ondervoed'

18 juni 2018 12:26 Aangepast: 18 juni 2018 18:35
Pamela kreeg na de geboorte van haar zoontje maar weinig informatie over flesvoeding Beeld © EditieNL

Pamela's zoontje Bellamy lag drie weken na zijn geboorte in het ziekenhuis omdat hij door de borstvoeding ondervoed was. 'Van mijn verloskundige mocht ik absoluut niet overgaan op flesvoeding.' Ouderplatform Ouders van Nu wil dat er meer uitleg en waardering komt voor flesvoeding om dit soort drama's te voorkomen.

Ouders van Nu volgt daarmee de visie van de Britse vereniging voor verloskundigen die vindt dat beide opties gepromoot moeten worden. En dat er ook over flesvoeding meer voorlichting moet komen.

Volgens Hilde Tholen van Ouders van Nu krijgen veel moeders weinig steun als ze willen stoppen met borstvoeding. "Organisaties die te maken hebben met kraamzorg, zoals kraamzusters mogen niet voorlichten over de fles, alleen over borstvoeding. Voor vrouwen die de fles willen geven is er maar weinig informatie beschikbaar." Ouders van Nu vindt dat er meer informatie moet zijn en dat er ook meer ruimte moet zijn voor alternatieven.

'Wat jammer dat je geen borstvoeding geeft'

Moeder Pamela Costen (26) is het daarmee eens. 'Wat jammer dat je gestopt bent met borstvoeding geven' kreeg ze te horen. Pamela moest noodgedwongen stoppen met borstvoeding en miste enorm bijval van haar omgeving en zorgverleners.

"Ik had veel problemen met het geven van borstvoeding. Maar van mijn verloskundige mocht ik absoluut niet overgaan op flesvoeding."

Met spoed opgenomen

Zelf had ze het gevoel dat de baby niet genoeg binnenkreeg, maar ze kreeg het advies om het toch te blijven proberen. Daardoor ging ze enorm twijfelen aan zichzelf.

"Na drie weken is mijn zoontje Bellamy met spoed opgenomen omdat hij ondervoed was. Mijn gevoel dat het niet goed zat bleek toch te kloppen."

In het ziekenhuis kreeg haar zoontje meteen flesvoeding en ging zijn gewicht snel weer omhoog. "Het ergste vond ik dat ik teveel verkeerd advies had gekregen van mensen die deze dingen wel horen te weten."

Vertrouw op je moedergevoel

Achteraf had Pamela meer naar haar eigen gevoel willen luisteren. "Ik zou graag alle nieuwe mama's willen laten weten dat ze absoluut op hun moedergevoel mogen vertrouwen in waar zij denken wat het beste is voor hun kleintje."

Als je als moeder wil stoppen met borstvoeding geven moet je dat ongeacht de meningen uit je omgeving volgens haar gewoon doen. "Je hoeft je nergens voor te schamen. Je doet je best voor je kleintje en dat is wat telt."

Reactie Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen 

​Verloskundigen ondersteunen ouders in de keuze die zij maken over de manier waarop zij hun baby willen voeden. Dit doen zij door vrouwen en hun partners wetenschappelijk onderbouwde informatie te geven over voeding tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode. Samen met andere zorgverleners bieden verloskundigen ook ondersteuning bij het voeden zelf.

De KNOV onderschrijft de verklaring van de World Health Organisation en UNICEF over de voeding van baby's en jonge kinderen. Daarin staat dat borstvoeding grote gezondheidsvoordelen heeft voor zowel het kind als de moeder. Het rapport van het RIVM ondersteunt deze conclusie.

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`