Bang voor zwaan

Buurt is bang voor zwaan: 'Dat een zwaan je arm kan breken is een broodje aap verhaal'

15 juni 2018 16:21 Aangepast: 16 juni 2018 07:56
Deze auto is afgeplakt zodat de zwaan zijn eigen spiegelbeeld niet ziet. Daar wordt hij agressief van. Beeld © EditieNL

Een straat in Breda wordt geterroriseerd zoor een zwanenfamilie. Vader zwaan maakt auto's kapot omdat hij boos is op zijn eigen spiegelbeeld. Buurtbewoners die hun hond uitlaten voelen zich geintimideerd door het blazende zwanengezin. Maar hoe bang moet je nou echt zijn voor zwanen?

Als kind word je gewaarschuwd: 'Kom niet te dicht bij zwanen want ze kunnen je arm breken als ze boos zijn'. Maar is dat ook echt zo?

"Nee," zegt Vogelkenner Erik Bruinning van het Vogelhospitaal. "We zijn bang voor een vogel die veel kleiner is dan wij. Dat komt door die broodjes aap die wij te horen krijgen wanneer we jong zijn. Ze zouden 'je arm kunnen breken.' Ja, bij een kind misschien, of als je osteoporose hebt."

Miniatuurvoorbeeld

Dit is de zwanenfamilie in Breda waar een hele buurt bang voor is. 

Blauwe plek 

Maar bij volwassenen is dat een heel ander verhaal. "Een vogelbot is hol, daardoor kunnen ze ook vliegen. Dus helemaal niet zo sterk. Je krijgt over het algemeen een grote blauwe plek, maar dat is alles."

Toch kan een zwaan of zwanenfamilie heel intimiderend zijn. "Dat ze agressief zijn en blazen is om hun gezin te beschermen, dat zal iedere goede ouder doen als iemand te dicht bij je kind komt." Zwanen dus ook. Maar je hoeft je er niet door weg te laten jagen.

Maak je groot

"Als ze voor je deur zitten moet je je dus gewoon groot maken, laten zien aan de zwaan dat je niet bang bent. Niet wegrennen en dan maken ze echt wel ruimte voor je."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore