Ga naar de inhoud
EditieNL

Vergeet ijskoffie, 'Cold brew coffee' is hét zomerdrankje van dit jaar

Barista Roy bereidt een 'cold brew coffee' Beeld © EditieNL

In Amerika is de 'cold brew coffee', koffie gezet met koud water, al hot. En als we de kenners mogen geloven wordt het ook in ons land een hit. Is Nederland klaar voor een koud bakkie pleur?

Het grote verschil met ijskoffie en 'cold brew coffee' is dat je die laatste variant met koud water zet. Het is dus geen afgekoelde koffie zoals ijskoffie dat is.

Koffiekenner Jeffrey van Dam van koffieduo.nl gelooft helemaal in dit nieuwe drankje. "Het is in Amerika al langer een hit. Het is een goede middenweg tussen ijskoffie en gewone koffie. Het is heel lekker om dit in de zomer te drinken."

Lang trekken

"Veel mensen hebben geen trek in koffie met warm weer en ijskoffie zit vaak vol met calorieën door alles wat er aan wordt toegevoegd." Bij 'cold brew coffee' gebeurt dit niet en drink je volgens Van Dam op een hele andere manier koude koffie.

Barista Roy van The Village Coffee & Music Utrecht legt uit wat er anders aan is: "Het is rijk van smaak omdat je de koffie heel lang laat trekken."

Zo maak je 'Cold brew coffee'

Voor het zetten van 'cold brew coffie' kan je een 'french press' gebruiken. Je zet een 'gewone' koffie maar dan met koud water. Laat de koffie minimaal 16 uur staan. Je kunt 'm makkelijk twee weken bewaren in de koelkast. Serveer de koude koffie met ijsklontjes en (soja) melk.

Zelf thuis maken

Roy verkoopt nu al een jaar of drie dit koud gebrouwen drankje en merkt dat het steeds populairder wordt. "Het wordt nu in veel koffiebarren gemaakt. Als iemand het lekker vindt dan wordt het gauw doorgegeven." Niet alleen om te bestellen: "De afgelopen 2 jaar merk ik dat ik meer vragen krijg van mensen over hoe je het maakt, omdat ze het zelf thuis willen maken."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Bron: EditieNL