Ga naar de inhoud
EditieNL

Ondanks strengere leeftijdsgrens toch meer jonge comazuipers

Foto ter illustratie Beeld © EditieNL

Het aantal comazuipende jongeren is vorig jaar met bijna 10 procent toegenomen. Er belandden 860 jongeren in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging, de meesten van hen lagen in coma. In sommige gevallen duurde die coma 24 uur.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers over 2017 van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).

Er belandden vorig jaar 70 meer jongeren in het ziekenhuis door alcohol dan in 2016. Toen was er nog sprake van een daling ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde leeftijd van de comazuipers is sinds 2007 iets gestegen: van 14,9 naar 15,5 jaar.

Ouders zijn minder streng

​Volgens kinderarts Nico van der Lely, onderzoeker en oprichter van de alcoholpoli, zijn ouders minder streng geworden over het alcoholgebruik van hun tieners. In 2017 gaf 51 procent van de ouders geen toestemming aan hun kinderen om alcohol te kopen terwijl dit in 2016 56 procent was.

 "Gezien de trend bij de ouders om minder streng te worden, moeten we ons nu meer gaan richten op bewustwording bij de jongeren zelf om er voor te zorgen dat zij niet voor hun achttiende gaan drinken."

Nix18 geen succes?

"De NIX18 campagne heeft ouders enorm bewust gemaakt van de gevaren van alcohol," gaat hij verder. "Maar toch gaat er nog veel mis."

Gera Nagelhout, onderzoeker van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving denkt dat de NIX18 campagne nog wat effectiever kan. Zij vroeg jongeren die een alcoholvergiftiging hebben opgelopen hoe het zo ver heeft kunnen komen en of de NIX18 campagne invloed op hun gedrag heeft gehad. "Je kunt niet zeggen dat Nix18 niet werkt, maar er zijn succesvollere campagnes te bedenken," zegt ze tegen Editie NL.

Normaal om op je zestiende te drinken

"De jongeren die we spraken zeiden dat ze de campagne niet effectief vonden." Volgens haar kenden de jongeren de effecten van alcoholgebruik niet en wordt het nog steeds normaal gevonden om op je zestiende te drinken.

"Vaak ging de alcoholvergiftiging gepaard met vergissingen zoals te snel drinken of uit te grote glazen drinken. Of te veel alcohol in een mixdrankje stoppen," gaat ze verder. "En als ze eenmaal aan de sterke drank zitten, nemen ze niet de moeite om daarna voor bier of wijn te gaan."

 

Extreem drinken moet een uitzondering worden

Het aantal jongeren met een alcoholvergiftiging is dus weer gestegen. Kinderarts Van der Lely wil dat extreem drinken over een jaar of vijf of tien echt een uitzondering is. "Daarom ben ik blij dat de staatssecretaris de bestrijding van problematisch alcoholgebruik heeft opgenomen in het nationaal preventieakkoord."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: