EditieNL

Kat Tyson trekt eigen ruggenmerg kapot door kiepraam: 'Laat je dier niet zo eindigen'

14 juni 2018 16:40 Aangepast: 14 juni 2018 16:41
Tyson raakte klem tussen de tuindeur. Doordat hij zich probeerde los te wrikken, trok hij zijn ruggenmerg kapot, met blijvende verlamming tot gevolg. Beeld © Facebook

"Laat je raam niet op de kiepstand staan." Geïllustreerd met een schokkend filmpje van kater Tyson wil de Belgische dierenarts Bart Vander Kuylen kattenbaasjes waarschuwen voor de gevaren van dergelijke ramen.

De dierenarts schrijft op Facebook: "AUB mensen verlaat uw huis niet met de ramen op kiep-stand ! Ik heb het hier al eens gepost, maar wil jullie de resultaten toch nog eens laten zien. Spijtig genoeg kan dit zeer slecht aflopen."

Tekst gaat verder onder het bericht

Tyson raakte door het voorval verlamd aan zijn achterpoten

Tyson laten inslapen

Met de kat in kwestie liep het helaas niet goed af. "Tyson heb ik moeten laten inslapen toen bleek op radiografie dat hij tijdens zijn ontsnappingspoging zijn ruggemerg volledig overgetrokken heeft met blijvende verlamming en permanente incontinentie", schrijft Vander Kuylen 

De beelden van kater Tyson zijn schokkend, maar volgens de dierenarts hard nodig. "Sorry voor de harde beelden maar misschien heeft het meer effect om extra aandacht te hebben! Voor alle duidelijkheid: de beelden zijn gemaakt door de eigenaar!"

Veiligheidstips

De Dierenbescherming onderschrijft het gevaar van kiepramen. Op de site van de dierenbescherming is zelfs een lijst met veiligheidstips bij een kiepraam te vinden (zie onder).

"Je moet voor huisdieren net zo goed voorzorgsmaatregelen in huis nemen zoals bij een baby", zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming. Zo adviseren ze ook om op te passen met onder anderen medicijnen, schoonmaakmiddelen en giftige kamerplanten.

De hele checklist van de Dierenbescherming voor een veilig huis voor je kat is hier te vinden. 

Veiligheidstips van de Dierenbescherming bij kiepramen

  • Plaats zo mogelijk een hor voor het raam.
  • Stop een handdoek tussen het raam, zodat de kat niet in het smalle gedeelte kan glijden.
  • Er is een hekwerkje in de handel om ervoor te zorgen dat de kat niet tussen het openstaande raampje door kan.
  • Als je op vakantie gaat, instrueer dan de oppas dat kantelramen dicht moet blijven.
  • Zie jij een kat die klem zit in een kiepraam? Kom meteen in actie: bel het meldnummer 144 en bel aan bij het betreffende huis. Elke seconde telt!

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`