Gezin

Citytrips, festivals, duiken: jongerenloterij Raffld verloot geen geld, maar ervaringen

13 juni 2018 15:48 Aangepast: 13 juni 2018 18:37
Beeld © Raffld

Walvissen spotten op de Canarische eilanden of een champagne-excursie in Frankrijk. Loterij Rallfd is vandaag gelanceerd en richt zich op jongvolwassen. Die kunnen geen geld winnen, maar ervaringen.

Raffld richt zich op jongeren van 22 tot 36 jaar, de millenials. Volgens hen voelt deze groep vaak weinig voor (goede doelen)loterijen. Waarmee je ze wel lokt? Belevenissen en de vrijheid een eigen goed doel te kiezen. "Jongeren willen de touwtjes in handen houden", zegt Bart Jochem van Raffld. Daarom begint Raffld dus met de eerste Experience Lottery ter wereld.

Mag het? 

Het werkt als volgt: voor 16 euro koop je een lot waarmee je vier keer meedoet aan de loterij. Iedere week valt sowieso een prijs, je kunt zelf een categorie kiezen. Next-level stedentrips, mind-blowing avonturen, bucketlist events of zen en ultieme ontspanning. De helft van de aankoopprijs van het lot gaat naar een goed doel, die zelf kan worden gekozen. Er is al wel een selectie aan goede doelen dat meedoet met Raffld. 

Mag je je als loterij richten op een jongere doelgroep? Volgens de Kansspelautoriteit absoluut niet als het gaat om jongeren onder de 18 jaar. "Wij zien er ook op toe dat dit niet gebeurt. Raffld zal het goed op orde hebben, anders hadden ze nooit groen licht gekregen", zegt een woordvoerder.

Honderdduizenden euro's gokschuld

Fred Steutel, directeur van Hervitas, specialist in gok- en gameverslaving, ziet nog wel bezwaren. "Als alles goed gaat, is het leuk. Meestal ben ik wel sceptisch over het preventiebeleid bij dit soort aanbieders", zegt hij. 

Als voorbeeld noemt Steutel een cliënt die honderduizenden euro's aan gokschulden heeft. De onlinegokaanbieder waar hij de schulden heeft gemaakt, heeft hem drie keer benaderd met de vraag of alles goed gaat, waaruit je opmaakt dat ze weten of het goed of slecht gaat. Toch kreeg de cliënt onlangs weer een bericht met 'doe mee en win zoveel euro'. "Dat is verleiding en dat zou niet moeten kunnen."

Preventiebeleid

Steutel is met de Kansspelautoriteit in gesprek om dit soort acties te beboeten. "Dat Raffld niet veel geld kost om aan deel te nemen, maakt het niet minder gevaarlijk. Organisaties moeten hoe dan ook hun verantwoordelijkheid nemen. Niet iedereen kan goed met dit soort verleidingen omgaan en daarom moet er een goed preventiebeleid zijn."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer editienl.nl:

Miljonair Jane (21) wil loterij aanklagen na winst: 'mijn leven is geruïneerd'

Waarom kopen we toch loten?:

`