EditieNL

Michael P. niet bij betoog ouders Anne: 'Verdachte blijft vaak emotieloos'

12 juni 2018 16:29 Aangepast: 13 juni 2018 08:45
Een vrouw tekent het condoleanceregister voor Anne Faber Beeld © ANP foto

De ouders van de vermoorde Anne Faber deelden vandaag hun emotionele verhaal in de rechtszaal. Omdat zij niet geconfronteerd wilden worden met de verkrachter en moordenaar van hun dochter, luisterde Michael P. in een andere zaal naar hun betoog. Het komt maar zelden voor dat nabestaanden gebruik maken van hun spreekrecht zonder daarbij de verdachte in de ogen te kijken.

Meestal staan dader en nabestaande samen in de rechtszaal. Dat weet ook Jan van Kleeff, oprichter van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) die zich onder meer inzet voor de uitbreiding van het spreekrecht van nabestaanden. "Als nabestaande heb je geen rol in het hele strafproces. Dit is de enige manier waarop je je als nabestaande kan laten horen."

In 2005 werd de dochter van Jan van Kleeff in haar slaap vermoord door haar man Lino E. Van Kleeff besloot tijdens de rechtszaak tegen zijn ex-schoonzoon gebruik te maken van zijn spreekrecht. "Ik wilde mijn verhaal doen. Ik was er niet bang voor, maar was geladen om mijn boodschap te kunnen overbrengen."

Tekst gaat na de rechtbanktekening van Michael P. verder.

Miniatuurvoorbeeld

 

Van Kleeff begrijpt waarom de ouders van Anne Faber hebben besloten hun betoog niet in het bijzijn van de Michael P. te doen, ook al is dat in andere strafzaken 'niet gebruikelijk'. "Het is natuurlijk een bijzonder pijnlijke ervaring en je weet nooit hoe jijzelf of de verdachte op jouw verhaal gaat reageren. Ik denk dat het goed is dat zij in ieder geval wel hun verhaal hebben gedaan. Dat is heel belangrijk. Het 'nadeel' is alleen dat de rechter de reactie van de verdachte niet kan meenemen in zijn oordeel."

Emotieloos aanhoren

Van die reactie van de verdachte moet je als nabestaande maar beter 'geen overdreven verwachtingen' hebben, zegt Van Kleeff. "Het is niet zo dat je dit soort types ineens kunt veranderen. Vaak zie je een totaal gebrek aan empathie. Iemand die jouw betoog emotieloos aanhoort." Dat gebeurde ook in zijn geval. "Ik herinner me dat ik meer bezig was met mijn verhaal dan met de reactie van de dader of van de rechter. Ik was vooral blij dat ik mijn zegje heb kunnen doen."

Bekijk hier de video:

 

Spreekrecht

​Sinds 1 januari 2005 heb je als slachtoffer of nabestaande van ernstige misdrijven, als moord of bedreiging, spreekrecht. Toen mocht er maar één persoon per zaak spreken, maar dat werd in 2012 uitgebreid naar meer directe familieleden die hun zegje mogen doen. Vorig jaar is de wet weer aangepast: nu mogen de slachtoffers zich ook uitspreken over de hoogte van de strafeis. Op dit moment bekijkt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming of hij het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden ook bij TBS-zittingen mogelijk gaat maken.  

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`