EditieNL

Haring niet populair bij jongeren: 'Misschien slaat haringsushi wel aan'

12 juni 2018 15:45 Aangepast: 13 juni 2018 08:46
De klassieke haring-haptechniek Beeld © iStock

Op een wit bolletje of uit de hand, met zuur of zonder. De haring is al jaren een typisch Hollandse lekkernij. Toch zijn de fans van de vis vooral onder de ouderen van onze samenleving te vinden. Jongeren lopen niet warm voor de haring. Waarom slaat hij niet aan bij de milennials?

In Scheveningen is vandaag voor 78.000 euro het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. Het geld gaat naar Hulphond Nederland. Met deze eerste, jonge haring is het haringseizoen geopend. "Het is een echte jaarlijkse, Hollandse traditie", zegt Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau.

ZIE OOK: Herken jij de Hollandse Nieuwe?

Maar die traditie zou wel eens kunnen verdwijnen, aangezien vooral ouderen haring eten. Jonge mensen lijken steeds meer een afkeer te hebben tegen de vis. Meer dan 80 procent van de haring-eters is 50 jaar en ouder. Om de haring ook onder jongeren populair te maken, start het Nederlands Visbureau over een maand met de promotie van 'Hollandse Nieuwe Stijl'.

'Glibberig, rauw vlees'

Met een campagne richt het Visbureau zich op millennials. "Die hebben er geen ervaring mee en denken dat ze het niet lusten. Het vooroordeel dat het glibberig, rauw vlees is willen we wegnemen door het in andere gerechten te verwerken", zegt Agnes.

De Hollandse Nieuwe wordt aan de millenials gepresenteerd als ingrediënt van allerlei verschillende gerechten. "We gaan tastings organiseren met bijvoorbeeld haringtaco's en haringsushi."

Tekst gaat verder na foto

Miniatuurvoorbeeld

'Stoer dat ik rauwe vis durfde te eten'

Iemand die de vieze associatie met haring niet goed begrijpt, is Claartje Schröder, foodblogger van Foodness, die zichzelf 'een echte haringfan' noemt. "Mijn vader zette altijd borden met vis neer, dus ook de haring is er met de paplepel ingegoten", zegt ze tegen Editie NL.

De blogger geeft wel toe dat je moet wennen aan de vis. "Je moet het echt leren eten. Eerst vond ik het wel stoer dat ik rauwe vis durfde te eten, maar ik ging het pas veel later ook zelf kopen." 

Bekijk de video hier:

 

Meest gegeten vis in Nederland (2017)

1. Tonijn (uit blik)

2. Vissticks

3. Zalm (gerookt)

4. Haring

5. Zalm (naturel)

6. Koolvis (diepvries)

7. Haring (glas)

8. Zalm (diepvries)

9. Pangasius (diepvries)

10. Makreel (gerookt)

Bron: Nederlands Visbureau/GfK

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore