EditieNL

Belg die kat Sprotje in oven stopte wordt aangeklaagd: 'Dit is een zieke geest'

12 juni 2018 12:50 Aangepast: 12 juni 2018 13:01
Beeld © Facebook Dierenartsen Overleie

Poes Sprotje werd vorige week als voetbal gebruikt en in een oven gestopt. Hij belandde met interne bloedingen en blaren bij de dierenarts. De Belg die dit op zijn geweten heeft wordt nu aangeklaagd door dierenrechtenorganisatie GAIA en stad Kortrijk. "Dit soort wansmakelijk gedrag is onaanvaardbaar."

De ophef is groot over de Belg die kat Sprotje op een feestje eerst als voetbal gebruikte en vervolgens ook nog in een oven van 200 graden stopte. Eén van de andere feestvierders haalde de poes na een kwartier uit de oven en bracht de gewonde kat naar dierenartsenpraktijk Overleie. 

Met groot afgrijzen plaatsten de dierenartsen een Facebook-bericht over Sprotje die met open brandwonden en interne bloedingen werd binnengebracht. "Dit verhaal is pure horror en doet ons hart voor dieren bloeden." 

Tekst gaat verder na het Facebookbericht.

Geen spijt

Hoewel de verontwaardiging over de gruweldaden in Vlaanderen maar ook in Nederland groeit, laat de dierenbeul zelf weten geen spijt te hebben. "Af en toe was ze vervelend, dan sloot ik haar op in de badkamer. Waarom ik haar die nacht in de oven stopte? Weet ik niet," aldus de Belg tegen het AD. Volgens Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie GAIA bewijst deze reactie dat het hier om "een zieke geest" gaat. "Ieder weldenkend mens snapt dat dit gedrag niet kan. Als hij dat niet inziet dan ben je volgens mij een psychopaat."

Vandenbosch wil met de aanklacht laten zien dat "dit soort wansmakelijk gedrag onaanvaardbaar is". "Bovendien is het algemeen bekend dat psychopaten die dieren martelen en geen berouw tonen, naar mensen kunnen overstappen. Als de kick van het mishandelen van dieren er af is, zijn mensen aan de beurt. Dat risico moet hier serieus worden meegenomen."

Nederland solidair met Sprotje

De dierenartsen die inmiddels in een update op Facebook hebben gemeld dat 'Sprotje het erg goed doet en kans heeft op volledig herstel', begonnen een crowdfundactie om het herstel van poes Sprotje te kunnen financieren. Deze actie heeft inmiddels al 11 duizend euro opgebracht. Daarmee is de behandeling van Sprotje ruimschoots vergoed. Het overige geld gaat naar goede doelen en is bestemd voor de rechtszaak.

Ook hebben zich inmiddels zo'n 250 mensen gemeld, uit Vlaanderen maar ook uit Nederland, die Sprotje willen adopteren. "Het is een goede zaak dat ook Nederland solidair is met Sprotje. Is er tenminste nog iets positiefs aan deze zaak", zegt Vandenbosch.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

EditieNL
`