EditieNL

Datingapp Once heeft reviewfunctie: 'Het kan echt iemand maken of breken'

08 juni 2018 17:11 Aangepast: 08 juni 2018 18:42
Archieffoto Beeld © iStock

Op de foto ziet hij er geweldig uit, hij spreekt vol passie over zijn hobby's en is geïnteresseerd in wat jij doet. Maar als je hem eenmaal in het echt ziet, valt hij enorm tegen. Het is de nachtmerrie van iedereen die op een eerste date gaat. Om dat te voorkomen kun je op datingapp Once lezen hoe vorige vrouwen de afspraak met jouw date hebben ervaren.

Steeds meer mensen zoeken de liefde via een datingapp. Maar hoe leuk een online gesprek ook kan zijn, en hoe knap iemand op zijn of haar foto's is, in het echt kan het soms vies tegenvallen. Om dat tegen te gaan geeft datingapp Once gebruikers de mogelijkheid een review achter te laten na een date.

ZIE OOK: Lisa misleidde mannen met nepprofiel op datingsites: 'Het was verschrikkelijk'

Mannen en vrouwen kunnen elkaar beoordelen door de date tussen de nul en vijf sterren te geven. Voor vrouwen is er nog een extra optie: ze kunnen een verslag van de man na afloop online zetten. 

'Hij hield niet op met scheten laten'

De reviews die vrouwen achterlaten zijn soms behoorlijk pittig. Zo schrijft een dame: "Ik heb echt geen idee wat Max had gegeten voor onze date, maar de hele avond lang hield hij maar niet op met scheten laten." Weer iemand anders bekritiseert de directe benadering van haar date: "Nou, nu jij hebt genoten van je lekkere bord spaghetti, is het tijd voor jou om te beginnen aan mijn spaghetti.' Charmant…"

De reviewoptie is volgens Elisabeth Timmermans, onderzoeker Mobile Dating Erasmus Universiteit, een strategische zet om vrouwen aan te trekken. "Vrouwen letten meer op hun eigen veiligheid tijdens het online daten. Ze willen echt weten of de persoon met wie ze chatten is, wie hij die zegt dat hij is", zegt ze tegen Editie NL. "Met de reviewfunctie worden ze meer op hun gemak gesteld."

'Je wilt die man voor jezelf houden'

Toch is de onderzoeker ook kritisch: "Vrouwen zijn gemiddeld selectiever dan mannen en deze reviewfunctie zal ze extra kritisch maken. Hierdoor wordt het moeilijker voor mannen om vrouwen te ontmoeten. Dat is frustrerend."

Ook benadrukt Timmermans dat vrouwen vooral een slechte review zullen achterlaten. "Als je een leuke date hebt gehad, dan ga je dat niet met anderen delen. Je wilt die man voor jezelf houden. Dat geeft een vertekend beeld van hoeveel leuke dates er zijn."

Maken of breken

De onderzoeker wijst op de risico's van de reviewfunctie: "Er kan misbruik worden gemaakt van de app, door oneerlijke recensies achter te laten. Veel mensen zijn in de datingwereld bezig met hoe ze overkomen. Zo'n review kan iemand echt maken of breken."

Bekijk hier de video:

 

Beoordeling

Nederlandse vrouwen geven hun dates gemiddeld 4,5 ster. In Rotterdam zijn ze het positiefst (4,7 sterren) en Utrecht pakken de dates het minst goed uit (3,5 sterren).

Uit de reviews blijkt dat 47 procent van de vrouwen in het echt niet op hun foto lijkt. Bij mannen is dat 52 procent. Bijna een kwart van de gebruikers die zo'n review krijgen verandert zijn of haar foto.

Once | statistieken 2018

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`