Ga naar de inhoud
EditieNL

Kunstgras met dit weer te heet om op te sporten: 'Help kinderen met afkoelen'

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Met dit weer fanatiek achter een bal aan rennen is überhaupt al iets waar je het warm van krijgt. Maar als je dan ook nog op kunstgras sport krijg je het nóg warmer. Zo warm dat het voor kinderen zelfs gevaarlijk kan zijn.

"De temperatuur boven kunstgras kan met dit warme weer oplopen tot wel 75 graden. Terwijl dat bij echt gras maar 30 tot 40 graden is", zegt onderzoeker Nathalie Teeuwes van de Wageningen Universiteit tegen Dagblad van het Noorden. Ook uit een peiling van Editie NL blijkt dat op een mooie dag als vandaag de temperatuur op een hockeyveld met kunstgras al snel 46 graden is.

Tekst gaat verder na de post.

Dat merken ze ook bij de Utrechtse hockeyclub Zwaluwen 1911. Op woensdagmiddag hebben daar bijna vijftig kinderen tegelijk hockeytraining. Daarnaast ligt het kunstgrasveld van hun club midden in de stad. Dat maakt dat het nóg warmer kan aanvoelen. Ze passen er hun trainingen daarom aan op de hitte.

Na de training de sproeiers aan

"We hebben een extra drinkpauzes en we doen niet alleen partijtjes maar ook oefeningen zodat ze tussendoor kunnen rusten." Ook na de training is er extra veel aandacht voor afkoeling. Dan zetten ze de sproeiers aan, waar de kinderen onder kunnen staan. En dat is maar goed ook, want vooral kinderen hebben wat meer moeite met afkoelen dan volwassenen.

Inspanningsfysioloog Adrie van Diemen legt uit waarom. "Wij mensen kunnen warmte afgeven door straling, geleiding, contact en verdamping. Als de omgevingstemperatuur hoger is dan de huidtemperatuur dan kun je alleen warmte afgeven door verdamping." Juist bij kinderen is de verdamping nog minder goed ontwikkeld. Ze hebben daarom meer moeite om zelf af te koelen.

Sporten op heet kunstgras is niet goed

"Als kunstgras zo warm wordt, en dat komt vaker voor, dan is het niet goed voor kinderen om daarop te sporten", zegt Van Diemen. Gaat het sporten toch door? Dan is afkoelen en genoeg water drinken is dus voor sportende kinderen op kunstgras éxtra belangrijk.

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl: