Natuurlijk, autorijden is slecht voor het milieu. En dat is je verwarming hoog zetten ook. Maar wist je dat je zelfs met het drinken van een cappuccino verantwoordelijk bent voor CO2-uitstoot? Of met het versturen van een e-mail?
Barack Obama, Vladimir Poetin, Angela Merkel en Mark Rutte, allemaal zijn ze op de klimaattop in Parijs met maar één reden: de CO2-uitstoot omlaag krijgen. En dan wordt er natuurlijk gesproken over de grote vervuilers: de industrie, autorijden... Maar er zijn ook veel onbekende kleine vervuilers waarmee je stiekem CO2 uitstoot.
Wat te denken van die cappuccino die je vanmorgen gedronken hebt? 235 gram CO2-uitstoot! En dat komt dan vooral door de koe die de melk produceert die daarin zit. Eén cappuccino staat daarmee gelijk aan de uitstoot van een kilometer autorijden, schrijft de site phys.org.
Papieren tas
Maar ook die papieren boodschappentas is vervuilender dan je misschien wel denkt. Zes papieren tassen staan qua uitstoot gelijk aan die eerder genoemde kop cappuccino of autokilometer.
En ook je e-mail is verantwoordelijk voor milieuvervuiling. Met het versturen van 65 e-mails ben je opnieuw verantwoordelijk voor 235 gram CO2-uitstoot. Stuur je die mails naar meerdere mensen, dan neemt de uitstoot toe. En voeg je een bijlage toe, dan ben je nog vervuilender bezig.
Spam is vervuiling (en niet alleen van je inbox)
Die vervelende spamberichten? Alleen met de ontvangst ervan stoot je per keer al 0,3 gram CO2 uit. En daarvoor hoef je die spam nog niet eens te openen. Jaarlijks wordt met alleen spamberichten al 17 miljoen ton CO2 uitgestoten, dat is evenveel als het energieverbruik van zo'n vijf miljoen Nederlandse huishoudens.
Maar het is niet zo makkelijk om die kop cappuccino te laten staan, of te stoppen met het gebruik van een papieren tas of het versturen van een e-mail, maar het kan wel. Volgens phys.org stoot je bijvoorbeeld veel minder CO2 uit als je die cappuccino een keertje vervangt door een kop gewone koffie of thee: 21 gram. En plastic tassen zijn wat CO2-uitstoot betreft beter dan papieren: elke papieren tas is verantwoordelijk voor 40 gram CO2-uitstoot, een plastic tas voor 10 gram.
Minder e-mailen?
Besparen op internetgebruik is lastiger, omdat e-mailen bijvoorbeeld voor veel mensen onderdeel is van hun werk. En die spam zouden we allemaal wel minder willen krijgen, maar als je een spam-account blokkeert, dan lijken er alweer tien nieuwe te zijn die je mailbox hebben gevonden. Toch zijn er ook daar kleine dingen die we kunnen doen, zegt Greenpeace.
De organisatie heeft een tool ontwikkeld die laat zien hoe duurzaam sites zijn. En dan blijk je beter Gmail te kunnen gebruiken dan Hotmail, en beter Vimeo dan YouTube. Of het de opwarming van de aarde tegengaat, weten we niet. Maar alle beetjes helpen, toch?