EditieNL

IJsklontjesgrap valt verkeerd: 'Alsof ik voor mijn lol niets kan eten'

05 juni 2018 11:50 Aangepast: 05 juni 2018 12:16
De ijsklontjesgrap van bakkerij Jorink viel verkeerd Beeld © Echte Bakker Jorink

Een bak gevuld met ijsklontjes met daarbij een begeleidend bordje: 'Nieuw. Zonder suiker. Lactosevrij. Glutenvrij en zonder calorieën.' Het was een onschuldig bedoeld grapje van Bakkerij Jorink uit Raalte. Maar lang niet iedereen kon de grap waarderen.

"Je denkt: goh, een leuk grapje. Dit is lachen, dit is humor," zegt José Jorink van bakkerij Jorink uit Raalte tegen Editie NL. Ze plaatste vorige week een uurtje een bak met ijsklontjes in de vitrine tussen het schepijs. "Ik vond het een grappige reactie op al die mensen die alles maar puur, met zo min mogelijk toevoegingen, willen hebben. Nou, hier heb je 'm." Jorink deelde vervolgens een foto van de ijsklontjes op Facebook. 

Allergie niet om aandacht te krijgen 

Veel mensen met een voedselallergie kunnen hier niet zo hard om lachen als Jorink. Zo reageerde Kevin op Facebook: "Duidelijk dat deze persoon er niets van afweet. Als er iemand een allergie heeft is dat niet om aandacht te krijgen." Ook Nicole voelt zich 'toch een beetje belachelijk gemaakt'. "Alsof ik voor mijn lol zowat niks kan eten."

Erna Botjes van Stichting Voedselallergie, die de grap van Bakkerij Jorink deelde op Facebook, begrijpt de gepikeerde reacties wel, maar hoopt dat mensen met een allergie wel ook kunnen blijven lachen om hun situatie. "Als je allergisch bent, kun je soms ook allergisch zijn voor dit soort grappen. Maar kom op, dit is overduidelijk een knipoog. Neem het niet zo zwaar op."

'Niet mijn bedoeling om te kwetsen'

José Jorink is het lachen inmiddels enigszins vergaan. "Ik vind het supervelend dat mensen zich hierdoor gekwetst voelen. Dat was echt niet mijn bedoeling. Ik heb er geen moment bij stilgestaan dat het op die manier kan overkomen." Jorink wil dan ook benadrukken dat ze allergieën van klanten serieus neemt. "Al heb ik er persoonlijk geen ervaring mee, ik weet wel hoe heftig allergieën kunnen zijn."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`