Een spectaculaire western waar een paard over de prairie stuift, of een vikingfilm waar stoere mannen elkaar vanaf een paard te lijf gaan. Paarden zijn niet weg te denken van het witte doek. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over het toenemende gebruik van filmpaarden en wil strengere regels voor het gebruik van showbizzpaarden.
Er draaien deze zomers behoorlijk wat films met paarden in de hoofdrol in de Nederlandse bioscopen. Een bekende Nederlandse productie met veel hengsten en merries op de set is de film Redbad. Deze film gaat eind juni in première.
Arjen de Jong van het Hippisch Centrum Muiderberg verzorgde de paarden voor Redbad. "Het was een hele bijzondere productie. We hadden 600 acteurs en 120 paarden tegelijk aan het werk op de set", zegt hij tegen Editie NL. En die paarden stonden allemaal onder streng toezicht.
Werknemer met vier benen
"Ik zie een paard als een werknemer met vier benen. Ze mogen niet langer dan drie uur werken, daarna wissel ik ze. Over heide galopperen of ruiters die eraf springen kost een paard veel energie, ze moeten kunnen herstellen", legt de Jong uit.
tekst gaat verder onder de video
De Partij voor de Dieren twijfelt of filmpaarden wel goed behandeld worden. Daarom wil de partij strengere regels voor het gebruik van dieren voor evenementen, films en reclamespots. Welzijnseisen moeten volgens de partij garanderen dat er geen handelingen met dieren plaatsvinden die strijdig zijn met het natuurlijk gedrag en de aard van het dier en dat dieren vrij blijven van angst en stress.
Gebruik een digitaal dier
"Als niet aan die voorwaarden voldaan kan worden kan er, wat ons betreft, geen gebruik gemaakt worden van dieren in films. Dat is ook wellicht helemaal niet erg, want met de technieken die tegenwoordig gebruikt worden in films kan men een net zo realistisch digitaal dier gebruiken", zegt een woordvoerder van de partij.
Ook dierenwelzijnsorganisatie WSPA is het hier mee eens. "Een lastdier is niet per se een dier voor in een film," zegt een woordvoerder. "Je moet het welzijn van het dier kunnen garanderen. En welzijn is niet alleen genoeg eten, drinken en een goed verblijf verzorgen. Is ook vrij zijn van pijn en stress. Dat laatste is op een set niet altijd te waarborgen."
tekst gaat verder onder de afbeelding
Voor deze paarden gelden strenge regels wanneer ze aan het werk zijn.
Sommige stunts zielig
Arjen de Jong heeft zelf al dergelijke regels voor zijn eigen paarden opgesteld. "Er zijn stunts die ik niet doe met mijn paarden. Bijvoorbeeld een 'Horse pull'. Dan laat je het paard steigeren en trek je het hoofd opzij waardoor ruiter en paard vallen. Ik vind dat zielig." Deze stunt was in eerste instantie wel gepland voor de film Redbad. "Dat heb ik de producers van Redbad gelukkig uit het hoofd kunnen praten."
De film Redbad draait vanaf 28 juni in de Nederlandse bioscopen.
Bekijk de video hier:
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.
Meer op editienl.nl: