EditieNL

Weerapp heeft het wéér fout: hoe moeilijk is het?

01 juni 2018 15:12 Aangepast: 01 juni 2018 16:33
Beeld © ANP

Nederlanders houden van klagen, vooral over het weer. De afgelopen week wordt vooral geklaagd over de weerapps: want de verwachtingen die daarop gepresenteerd worden, kloppen vaak niet. Hoe kan dat?

Voorspelde jouw weerapp een bui die niet kwam? Of dacht je dat het uren droog zou zijn, maar kreeg je juist drie flinke regenbuien over je heen? Je bent niet de enige blijkt uit de vele berichten op social media aan het adres van Buienradar, Buienalarm, Weer Online, Het Weer in Nederland en andere apps die weersverwachtingen in kaart brengen. 

Dat het weer voorspellen lastig is - meteorologen spreken ook liever van weersverwachting dan voorspelling - wisten we al. Dat het de afgelopen week extra lastig is, heeft volgens meteoroloog en luchtonderzoeker van de luchtkwaliteit aan de WUR, Bert Heusinkveld, te maken met een aantal factoren. 

  • Veel weerapps maken gebruik van Amerikaanse weermodellen. "Die hebben heel veel materiaal dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Op zich is het niet raar om daar gebruik van te maken, maar voor Europa is het niet zo betrouwbaar."
  • Heeft Europa dan geen eigen weermodel? "Jazeker wel, dat staat in het Verenigd Koninkrijk. Alleen om die te gebruiken moet je geld betalen, 300.000 euro per jaar geloof ik. Alleen grote bedrijven doen dat. Dat model, het ECWFM, kan tot 7 kilometer nauwkeurig laten zien waar een bui valt. "
  • Dus als we dat Europese weermodel gebruiken, hadden we deze week beter van weerapps uit kunnen gaan? "Nou, deze week kan het binnen die 7 kilometer ook heel erg verschillen. Zo is het in een stad vaak ander weer dan daar buiten. Boven steden kunnen buien gemodificeerd worden, ze kunnen veranderen door warmte uit de stad. Dat zien die modellen niet, dus dan kan het nog niet kloppen."
  • Is het deze week extra lastig omdat de regionale verschillen qua weer zo groot zijn? "Ja, dat komt omdat buien blijven hangen op een plek. Daarom staat in het ene dorp elke kelder blank en valt in het andere dorp bijna niets. Er zit een blokkade in de atmosfeer, waardoor de lucht stil hangt. Weerapps zijn goed in het zien aankomen van regenfronten en kunnen dan voorspellen dat een bui op de oceaan over drie dagen bij ons is. Bij een blokkade, stille lucht, zoals nu, kan de kleinste verandering in de lucht voor verandering in weer zorgen." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore