Ga naar de inhoud
EditieNL

Hockeybond: 'Stop met selectietrainingen voor de jeugd'

Archieffoto Beeld © ANP

Slapeloze nachten, haat en nijd tussen ouders en ontroostbare kinderen. De selectieperiode die de teamindeling van het nieuwe hockeyseizoen bepaalt, kan soms een vervelende periode zijn. De hockeybond wil daarom kinderen tot twaalf jaar tegen deze druk beschermen en stelt voor om tot die leeftijd geen selectietrainingen te organiseren.

Tijdens de selectietrainingen worden kinderen op hun talent beoordeeld en wordt bepaald in welk team ze volgend jaar mogen spelen. De hockeybond wil die trainingen afschaffen voor kinderen tot 12 jaar. "We willen niet dat er bij jonge hockeyers al een prestatiedruk ontstaat", zegt Karien Meuleman van de KNHB tegen Editie NL. "Tot die leeftijd moet de focus liggen op plezier en samenspelen met vrienden."

ZIE OOK: Boze ouders halen verhaal: 'Waarom zit mijn kind niet in het eerste!?'

​​Volgens de hockeybond zijn selectietrainingen te veel een momentopname en zorgen ze voor veel stress bij kinderen. "Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat talent op die leeftijd nog helemaal niet te zien is", zegt Meuleman. Bovendien zegt de KNHB dat het niveau van kinderen in een paar maanden enorm kan veranderen.

Boos en geïrriteerd 

​Kinderpsycholoog Nelleke van Uden is het met de hockeybond eens dat selectietrainingen voor kinderen te zwaar kunnen zijn. "De status die je krijgt als je in een hoger team zit, zorgt voor veel druk", zegt ze tegen Editie NL. "Als dat niet lukt kunnen kinderen heel boos en geïrriteerd zijn, of juist sterk in zichzelf keren."  

Volgens de psycholoog wordt er tegenwoordig meer gevraagd van kinderen dan vroeger. "Niet alleen op sportclubs, ook op school stellen we hele hoge eisen aan kinderen."

Plezier of talent?

Toch begrijpt Van Uden ook dat clubs in een tweestrijd zitten: "Aan de ene kant wil je dat kinderen vooral plezier hebben en met hun vriendjes in een team zitten, maar aan de andere kan ben je als vereniging ook op zoek naar talent."

​Volgens haar zijn kinderen van zichzelf competitief ingesteld en vinden ze het fijn om uitgedaagd te worden, maar moet dat wel op de juiste manier gebeuren. "Het zou goed zijn om meer te focussen op het teamproces en het samenspelen. Dat is uiteindelijk het belangrijkst."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: