EditieNL

Gevaarlijke Japanse duizendknoop gewoon te koop: 'Plaats ze niet in de tuin'

30 mei 2018 11:15 Aangepast: 30 mei 2018 11:28
Stengels van de Japanse duizendknoop waren te koop bij Intratuin Beeld © Twitter.com/stefanhageman

Hij is zo sterk dat hij door asfalt en funderingen heen kan groeien. De Japanse duizendknoop is een gevaarlijke woekerplant die nauwelijks te bestrijden valt. Toch was een variant van de plant gewoon te koop bij Intratuin.

Afgelopen week zag een student van de Wageningen Universiteit dat de plant verkocht werd in een filiaal van Intratuin in Koudekerk.  Hij plaatste een foto van de takken van de plant op twitter.

 

"Voor de liefhebber een leuk bosje Japanse duizendknoopstengels voor €4,99, twee voor €7,99" schrijft Stefan Hageman in zijn tweet. "Of ik me meer zorgen moet maken over de hoge prijs, of dat dit überhaupt verkocht wordt weet ik nog niet."

Stokjes zijn meteen vernietigd

Die 'zorgen' zijn volgens de Intratuin wat overdreven. Volgens een woordvoerder van Intratuin gaat het om takken die als decoratie worden gebruikt in bloemstukken. "Het zijn stokjes van de Japanse duizendknoop. Ze lijken een beetje op de stam van bamboe."

Toch heeft de Intratuin de takken meteen verwijderd en zijn ze niet meer te koop. "Als het bij het groenafval terechtkomt, is er een hele kleine kans dat er via de knopen van de plant weer nieuwe planten ontstaan. We raden mensen die het hebben gekocht dan ook aan om ze niet in de tuin te plaatsen of bij het groenafval weg te doen."

Hij groeit tien centimeter per dag

Een Japanse duizendknoop kan namelijk veel schade aanrichten aan wegen en gebouwen. Hij is zo sterk dat hij gemakkelijk door het asfalt heen kan groeien. Hoogleraar ecologie Rob Leuven van de Radboud Universiteit legde eerder al aan RTL Nieuws uit wat het gevaar is van deze exoot. "Het risico is dat de soort verder verspreid raakt en daarmee ook grotere schade gaat veroorzaken aan onze infrastructuur. Dus aan rioleringen, funderingen van gebouwen."

De Japanse duizendknoop kan wel 10 centimeter per dag groeien en groeit momenteel op ongeveer 400 plekken in Nederland.

Bekijk hier hoe snel de plant groeit

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore