EditieNL

Antonia aangesproken op 'te mooie' kleding in Efteling: 'Ik draag dit ook naar mijn werk'

29 mei 2018 15:10 Aangepast: 29 mei 2018 17:50
Antonia draagt altijd vintage kleding, ook naar haar werk. Beeld © Editie NL

Antonia Isabella houdt van vintage kleding. Ze draagt elke dag jurkjes en pakjes uit de jaren 50. Toen ze afgelopen weekend met haar vriendinnen van een 'vintage groep' naar de Efteling ging kregen ze flink commentaar van het park. Ze waren te mooi.

"We hadden afgelopen zaterdag een picknick in de Efteling gepland met leden van onze vintage groep" vertelt ze aan Editie NL. "Ik denk dat we met een man of 25 waren." Antonia en haar vriendinnen hadden van te voren het park gemaild of ze daar een picknick konden houden en dat was geen probleem.

"Samen met een vriendin ging ik het park binnen. Onze kaartjes werden ingescheurd maar eenmaal binnen werden we meteen door een medewerker aangesproken."

Te mooi

​Met hun bloemetjesjurken, mooie jurken en hoedjes zouden de bezoekers van de Efteling kunnen denken dat ze bij het park horen. "We hebben sinds 2014 ons regelement aangescherpt dat je wel verkleed naar de efteling mag komen maar dat je er dan niet té professioneel uit mag zien." Zegt woordvoerder Femke van Es.

"Kinderen in een prinsessenjurk vinden we alleen maar leuk, maar als iemand er zo mooi als deze dames uitziet dan kunnen andere gasten denken dat ze bij het park horen. Maar die afweging is heel lastig en subjectief."

De hele dag op de foto

"Onze eigen entertainers zijn getraind om de hele dag met iedereen op de foto te gaan en mogen bijvoorbeeld niet op het terras zitten bier drinken. Maar dat kunnen we van professioneel geklede gasten niet verwachten."

Volgens Antonia zou de beveiliging de groep streng in de gaten houden. "Als ze vonden dat we teveel opvielen zouden we uit het park worden gezet. Ook moesten we kinderen die met ons op de foto wilden beleefd afwijzen. "

Miniatuurvoorbeeld
Verkleed Efteling personeel gaat de hele dag met bezoekers op de foto

Niet dansen op pleintjes

Andere leden van de groep zou zijn gevraagd of ze bloemen uit hun haar wilden halen. Verder mochten ze niet dansen op pleintjes, of met te veel mensen bij elkaar lopen. ​"Wij zijn niet verkleed", zegt Antonia. "Dit is gewoon kleding, alleen besteden wij er net iets meer aandacht aan. Dit is een manier van leven."

"We liepen ook gewoon met rugzakken, koeltas en een kinderwagen. Er werd gedaan alsof wij uitschot zijn. We wilden alleen maar een leuke gezellige dag met onze vriendinnen doorbrengen. Als ze ons dit bij de kassa hadden gezegd waren we naar huis gegaan en hadden we de kaartjes verkocht."

'Ze waren gewoon te mooi'

Volgens de Efteling is het nooit de bedoeling geweest om onvriendelijk over te komen en is normaal de regel dat bezoekers al voor de kassa aangesproken worden op hun kleding. 

"Deze dames hoorden bij een grotere groep en die groep is later nog een keer aangesproken om duidelijk te maken dat gasten konden denken dat ze bij het park horen. Eigenlijk is het alleen maar een groot compliment. Ze waren gewoon te mooi."

In 2014 maakte Editie NL een reportage over het kledingregelement van de Efteling. Bekijk de beelden hier:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore