Gezondheid

Sharon ontmoette de man die haar het ziekenhuis in reed: 'Allebei veel aan gehad'

28 mei 2018 14:53 Aangepast: 28 mei 2018 18:37
Sharon met het boek dat ze maakte over haar ongeluk Beeld © Editie NL

Verkeersongelukken kunnen een enorme impact hebben op het leven van alle betrokkenen. Toch komt het nog weinig voor dat veroorzakers en slachtoffers met elkaar in gesprek gaan. Slachtoffer Sharon van Etten (22) heeft veel gehad aan een ontmoeting met de man die haar het ziekenhuis in reed.

"Nadat ik ben aangereden heb ik drie weken in coma gelegen", vertelt Sharon aan Editie NL. In 2013 reed ze rustig op haar scooter, toen ze ineens werd geraakt door een busje. De toen nog 16-jarige Sharon moest alles opnieuw leren, zoals lopen en praten. De bestuurder van het busje reed niet te hard of iets dergelijks, hij had haar gewoon niet gezien. 

"In de periode dat ik in coma lag, was ik ook jarig. Op mijn verjaardag heeft de veroorzaker van het ongeluk een brief geschreven", zegt Sharon. "Toen ik de brief voor het eerst zag vond ik het wel fijn, alleen was nog te vroeg voor mij om contact te hebben. Een jaar later was ik er wel klaar voor en hebben we een gesprek gehad."

Een flinke revalidatie

Zo'n gesprek zou vaker moeten plaatsvinden, zegt stichting Perspectief Herstelbemiddeling. Zij zien dat slachtoffers vaak achterblijven met allerlei vragen, en dat de veroorzaker worstelt met schuldgevoelens. Een gesprek kan hierin helpen, is hun ervaring. Daarom zijn ze een campagne begonnen, om meer verkeersslachtoffers te wijzen op de mogelijkheden van een gesprek.  

Voor Sharon was het de volgende stap in haar herstel na een flinke revalidatie. "Het gesprek was in het begin heel ongemakkelijk, maar uiteindelijk wel heel prettig", zegt ze. "Ik wilde graag laten zien dat het weer goed met me ging, omdat hij alleen het beeld in zijn hoofd had van hoe ik bijna dood op straat lag. Hij wilde graag zeggen dat het hem speet, en dat hij het nooit met opzet heeft gedaan."

Tekst loopt door na de foto

Miniatuurvoorbeeld
Sharon heeft een boek gemaakt van haar ongeluk, dat heeft geholpen bij de verwerking

Hoe kon het gebeuren? 

Of haar aanrijder ooit vervolgd is, weet Sharon niet. Dat hoeft ze ook niet te weten. Voor haar telt het dat hij spijt had, en het niet expres gedaan heeft. Volgens Pauline Aarten, universitair docent victimologie, zie je bij verkeersdelicten vaak dat de spijtbetuiging van de dader belangrijk is voor het slachtoffer. Ook omdat er meestal lage straffen op staan.  

"Het slachtoffer weet dat iemand niet in de auto is gestapt met het idee om iemand aan te rijden", zegt ze. "De vraag die dan vooral speelt is: 'hoe heeft het kunnen gebeuren?'. Contact kan helpen om vragen te beantwoorden." Aan de andere kant kan een confrontatie ook extra frustrerend zijn als er geen goede antwoorden komen, zegt Aarten. 

Leven weer op de rit

Met Sharon is het na het gesprek steeds beter gegaan. Ze heeft inmiddels een vaste baan, en een eigen huis. Ze woont samen met een man met wie ze al jaren een relatie heeft. Bizar toeval is dat hun eerste date een dag voor het ongeluk was. Haar leven is weer helemaal op de rit, en daar heeft het gesprek met de dader zeker bij geholpen. "Het heeft gewoon geholpen om het af te sluiten, een plekje te geven."

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore