Ga naar de inhoud
EditieNL

Meer ouders kopen alcoholvrij bier voor hun kind: 'Gevaarlijke ontwikkeling'

Archieffoto. Beeld © ANP

Is het verstandig om jongeren alcoholvrij bier of radler 0.0 te geven? Er zijn ouders die het doen. Gevaarlijk, vindt de GGD. De stap naar het echte werk zou dan sneller worden gezet.

Uit de Kindermonitor van GGD Noord- en Oost-Gelderland blijkt dat er een toename is in het aantal ouders dat alcoholvrij bier koopt voor hun kind. De GGD is daar niet blij mee: "Zo laat je kinderen al wennen aan alcohol, en een bierflesje in je hand. De overstap is dan makkelijker." Bovendien geeft het de verkeerde boodschap mee: "Bier hoort erbij, is gezellig."

Wat vind jij? Stem op onze poll:

Succesvolle campagne

Sinds 2014 drinken kinderen minder. In dat jaar is de minimumleeftijd voor het consumeren van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Dat heeft dus effect gehad. In 2011 dronk 66 procent van de 12- tot 16-jarigen nog alcohol, na de invoering van de nieuwe leeftijdsgrens was dat nog maar 45 procent. Het aantal jongeren dat zelf alcohol koopt, is nog drastischer gedaald: van 78 procent in 2011 naar 10 procent. 

"Je merkt inderdaad aan alles dat er een afname is van alcoholgebruik", zegt pedagoog Krista Okma. "Campagnes als NIX18 hebben ervoor gezorgd dat ouders weten dat het heel verstandig is om zo laat mogelijk met alcohol te beginnen. Die boodschap is wel geland." 

'Alcoholvrij altijd beter dan met alcohol'

Dat ouders en kinderen hun gedrag hebben aangepast, verdient meer aandacht, vindt de pedagoog. "Er wordt minder alcohol gekocht en geschonken aan jongeren. Als alternatief alcoholvrije drankjes geven, vind ik dan helemaal niet zo slecht. Liever dat, dan kinderen tóch alcohol voorzetten." 

In Nederland heerst volgens Okma een positieve houding tegenover alcohol en zou daar eerder iets aan moeten worden gedaan dan aan het nuttigen van alcoholvrije dranken. "In een ideale wereld zouden ouders stoppen met alcohol drinken in het bijzijn van hun kinderen en ook niet meer roepen 'dat moet gevierd worden, dus een wijntje of biertje of bubbels!'"

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer editienl.nl: