Ga naar de inhoud
EditieNL

Dieët met 37 glazen water per dag: wanneer is te veel vocht gevaarlijk?

Tom Brady drinkt 37 glazen water per dag Beeld © Getty Images

Een kopje koffie in de ochtend en een flesje water gedurende de dag. De meeste mensen komen maar met moeite aan de geadviseerde twee liter vocht per dag. De American Football speler Tom Brady drinkt moeiteloos 37 glazen water per dag. Daar hoef je dan weer geen voorbeeld aan te nemen.

De topsporter volgt de zogenaamde TB12 methode, die zegt dat je per dag de helft van je lichaamsgewicht in glazen water moet drinken. Een absurde hoeveelheid die voor - niet-topsporters - af te raden is. 

Je kan hersenfuncties verliezen

​Als je namelijk te veel vocht binnen krijgt dan kan het zijn dat je nieren het overtollige vocht niet meer af kunnen voeren. En dan kan er overtollig vocht in de hersenen terecht komen", zegt Liffert Vogt, internist van het AMC. "Als je te veel drinkt wordt het zoutgehalte in je lichaam te laag waardoor celfuncties uitgeschakeld kunnen raken. Je kan daardoor hersenfuncties verliezen en dat kan levensbedreigend zijn."

Het gaat dan wel om heel veel water. "Je nieren kunnen echt wel heel veel vocht wegwerken. Het wordt pas echt gevaarlijk bij twaalf liter per dag."

Meer drinken heeft geen nut

Een 'normaal' persoon moet ongeveer twee liter vocht per dag binnenkrijgen. "Boven op je voeding. Want daarmee krijg je nog eens een kleine liter vocht binnen", zegt Astrid Postma van het Voedingscentrum. "Als je een beetje meer drinkt dan is dat niet zo erg, maar veel meer drinken heeft gewoon geen nut. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat je er bij voorbeeld een mooiere huid van krijgt."

Miniatuurvoorbeeld
Het voedingscentrum geeft in de schijf van vijf aan welke producten zij adviseren om te drinken.

En daar is Liffert Vogt het mee eens. "Dat je huid gezonder wordt van water is een verkooppraatje van de producenten van bronwater. Je hoeft ook niet de hele dag geforceerd met je flesje water rond te lopen want je lichaam geeft zelf wel aan wanneer het weer vocht nodig heeft. Dan krijg je namelijk dorst."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl: