Ga naar de inhoud
EditieNL

Kinderdagverblijf reageert op 'striptease' met slagroom: 'Uit de hand gelopen kantoorgrap'

Kinderdagverblijf Jolie in Lunetten Beeld © Google Streetview | GGD

Het zou een perfecte scène uit de Luizenmoeder kunnen zijn, maar het is echt gebeurd: in een kinderdagverblijf in het Utrechtse Lunetten heeft een medewerkster een striptease gekregen. Het spannende verjaardagscadeau vond plaats in de hal, terwijl de opvang gewoon open was. De GGD keurt de stripact af, maar volgens de opvang is de ophef overdreven.

​"Op 15 en 19 maart 2018 is er een melding binnengekomen dat er in kinderdagverblijf Jolie, tijdens opvangtijden, een striptease zou zijn uitgevoerd door een mannelijke beroepskracht, waarbij slagroom van een vrouw afgelikt zou zijn", schrijft de GGD in het inspectierapport

In het onderzoek staat dat de manager van de opvang de vrouw omschrijft als iemand 'die graag enige aandacht van mannen wenst'. De striptease vond plaats om 10.00 uur 's ochtends, in de hal van het kinderdagverblijf, dat toen gewoon open was. Toch zouden er volgens het onderzoek geen kinderen bij aanwezig zijn geweest.

'Alle leidsters hebben zitten huilen'

Volgens het kinderdagverblijf is het voorval uit zijn verband getrokken, en was de 'striptease' een flauwe, uit de hand gelopen kantoorgrap. "Het heeft misschien één minuut geduurd, de medewerkster had gewoon haar kleren aan en er is geen slagroom gelikt", zegt directeur Hanny Reuser tegen Editie NL.  

"Alle leidsters hebben vanmorgen zitten huilen. Het had nooit gefilmd mogen worden, maar de kinderen hebben het nooit kunnen zien. Alle deuren waren dicht", zegt Reuser. "Het was een grap die ter plekke ontstond, er was niemand ingehuurd. We waren 'lang zal ze leven' aan het zingen, en toen kwam een andere collega met het idee voor een 'striptease'."

'Ik weet niet in welke wereld ik ben beland'

De directeur heeft op aanraden van ouders een advocaat ingehuurd. "Ik wil het helemaal niet groter maken dan het is, maar ik heb totaal geen verstand van media. Ik weet niet in welke wereld ik nu ben beland. Een advocaat kan me hier bij helpen."

De ouders zouden volgens de directeur achter het kinderdagverblijf staan: "We zijn al heel veel gebeld door vaders en moeders die zeggen dat ze het overdreven vinden. Ook nemen veel van hen bloemen en kaartjes mee."

'Ik hoop dat de rust terugkomt'

Wat er nu gaat gebeuren, weet de directeur nog niet. "Er komen zeker geen sancties voor mijn medewerkers, die hebben niets fout gedaan." Volgens Reuser is haar opvang in een kwaad daglicht geplaatst. "Dat is ordinair."

"Ik hoop dat de rust terugkomt voor de kinderen. Die hebben hier niets mee te maken gehad en die mogen hier ook de dupe niet van worden."

Grensoverschrijdend gedrag

​In een gesprek met de gemeente Utrecht is de video van de striptease getoond. De GGD ​spreekt in het rapport van grensoverschrijdend gedrag, en wijst op de voorbeeldfunctie van de werknemers.

Het kinderdagverblijf zou onvoldoende invulling hebben gegeven aan de zorgplicht voor verantwoorde dagopvang, "door er geen rekening mee te houden dat kinderen getuige konden zijn van een situatie die niet te rijmen valt met algemeen aanvaarde normen en waarden."

Reactie Gemeente Utrecht

​De gemeente Utrecht laat aan Editie NL weten dat er naar aanleiding van het GGD-rapport een sanctie aan Jolie is gegeven:

  • Jolie moet de ouders over het incident informeren
  • Jolie moet zich aan het eigen beleidsplan houden
  • Jolie moet zich aan de geldende regels voor de kinderopvang houden

De kinderopvang heeft hierop een nog lopend bezwaar ingediend.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: