EditieNL

Hoe veilig is wimperserum? 'Er wordt niet gewaarschuwd voor de bijwerkingen'

22 mei 2018 11:30 Aangepast: 22 mei 2018 18:40
Lotte gebruikt het wimperserum van Kruidvat Beeld © Editie NL

Het is de droom van menig vrouw: volle wimpers zonder gedoe met plakwimpers of extension. Veel vrouwen gebruiken een winmperserum dat de wimpers laat groeien. Maar is dat veilig om te gebruiken?

Op social media is vooral het relatief goedkope serum van het Kruidvat populair. Niet alleen onder de vloggers die door de drogist betaald worden om er reclame over te maken. Ook 'gewone' meiden zweren er bij. Zo ook Lotte Hoppen, die na het gebruik van wimperextentions al haar eigen wimpers was verloren.

Miniatuurvoorbeeld
Lotte's wimpers zijn flink gegroeid door het serum.

"Mijn wimpers zijn nu de helft langer dan dat ze van nature zijn" zegt ze tegen Editie NL. "Ik ben er in augustus mee begonnen en heb het zes weken lang elke dag gebruikt. Nu gebruik ik het nog één of twee keer per week."

Hoewel ze van sommige soorten make up wel eens geïrriteerde ogen krijgt had ze van dit serum geen last. "Een vriendin van mij had er wel last van, zij kreeg er irritaties aan haar oog."

Het is een medicijn met bijwerkingen

En dat is niet ongebruikelijk zegt oogarts Richard Zegers van het Diakonessenhuis in Utrecht/Zeist. "Mensen weten vaak niet dat het werkend bestanddeel van het serum een medicijn is, en dat het dus ook bijwerkingen kan hebben."

Het wimperserum werd ontdekt nadat een medicijn, dat wordt gebruikt door mensen met glaucoom, als bijwerking bleek te hebben dat wimpers ervan gingen groeien. Van dat bepaalde bestandsdeel is een commercieel product gemaakt.

Andere oogkleur

"Dat wimperserum werkt dus om je wimpers te laten groeien, maar je kunt er ook pigmentvlekken van krijgen op je ooglid. Deze verdwijnen in principe wel weer nadat je stopt met het middel." gaat Zegers verder. "Ik heb ook contact gehad met twee dames die een dergelijk serum gebruikten en een bruine verkleuring kregen van hun voorheen groene en blauwe ogen. Deze bruine kleur is blijvend, ook na stoppen van het wimperserum." Daarnaast kan het volgens Zegers ook ontstekingen veroorzaken en irritaties veroorzaken.

"Omdat mensen vaak niet weten dat het een medicijn is met mogelijke bijwerkingen vind ik dat er een waarschuwing of duidelijke bijsluiter bij moet komen. Dan kan de consument veel bewuster beslissen of hij het wel of niet koopt."

Reactie Kruidvat:

Het product voldoet aan de Europese regelgeving en is veilig in gebruik. Discussie over 'bimatoprost' (werkend bestanddeel) hebben we meegekregen. Maar wat voor alle producten geldt: sommigen krijgen een irritatie en anderen weer niet. Wat ik wel kan zeggen is dat op basis van wat er is verkocht het bij weinig mensen irritaties heeft opgeleverd. 

Reactie NVWA: 

"We hebben inderdaad meldingen binnengekregen over wimperserums. Geen medische meldingen maar wel over het geneesmiddel dat in de wimperserums zit, namelijk bimatoprost. Op het moment dat je een product verkoopt waar een werkzame stof in zit, heb je daar een handelsvergunning voor nodig. Nu wordt het niet als medicijn verkocht. We hebben hierover één bedrijf een schriftelijke waarschuwing gestuurd."

Bekijk de video hier:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore