EditieNL

Merde! Rosé wordt duurder door mislukte Franse wijnoogst

21 mei 2018 17:25 Aangepast: 22 mei 2018 00:21
Archieffoto Beeld © iStock

Met dit heerlijke zomerweer kun je natuurlijk niet zonder een glaasje koude rosé. Maar dat kan de aankomende maanden nog wel eens een stuk duurder worden dan normaal: er is namelijk een hele slechte Franse wijnoogst geweest.

Zodra de zon begint te schijnen, is het onmogelijk om nog een terras te vinden waar mensen niet aan de rosé zitten. Zeker de afgelopen 15 jaar is deze wijnsoort een heel stuk populairder geworden: de vraag is met zo'n 30 procent toegenomen. En nu de oogst tegenvalt, kan dat een flinke prijsstijging betekenen, meldt Franse krant Les Échos

Niet slecht, wel schaars

 "Wijn lijkt heel romantisch, maar uiteindelijk is het gewoon economie", zegt wijnkenner Nicolaas Klei. "Veel vraag en weinig aanbod betekent hogere prijzen." Voor de Franse rosé kan dat zelfs een prijsstijging van 20 tot 30 procent betekenen. "Frankrijk is, samen met Italie, nog steeds het grootste wijnland, dus dat gaan wij wel merken."

"Er is vorst, hagel en andere ellende geweest, waardoor er minder druiven zijn", zegt Klei. "De kwaliteit is niet slecht, de oogst is alleen klein." Daardoor worden de flessen niet alleen duurder, de gewilde rosés kunnen in de loop van zomer ook op raken. 

Zijn er alternatieven? 

Toch is Frankrijk niet het enige land dat rosé produceert, we drinken ook veel uit landen als Italie, Chili of Zuid-Afrika. De kleine oogst zat er al een tijdje aan te komen, dus Klei verwacht dat de supermarkten er wel iets op bedacht hebben. 

"De wijnwereld is heel groot. Dus supermarktwijninkopers zijn al een lange tijd op zoek naar betaalbare alternatieven", zegt hij. "Dus als het je alleen om de prijs gaat, en niet om de kwaliteit, dan is er zeker wel wat te vinden."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`