EditieNL

Van tennis tot voetbal: steeds meer sporten met gemengde teams

21 mei 2018 14:58 Aangepast: 21 mei 2018 18:37
Beeld © Editie NL

Van tafeltennis tot triatlon: bij steeds meer sporten nemen mannen en vrouwen het in gemengde teams tegen elkaar op. Veel sportclubs doen hieraan, en ook op de Olympische Spelen in 2020 zullen meer gemengde teams dan ooit tegen elkaar uitkomen.

Niet alleen korfbal, maar ook sporten als badminton, voetbal, volleybal en tennis worden steeds vaker gemengd gespeeld. Volgens korfbalcoach Gerben Hofstede is dat alleen maar een goede ontwikkeling. "Korfbal is echt een voorloper geweest op andere sporten als het gaat om gelijkheid tussen mannen en vrouwen", zegt hij. "Voor ons is het niet meer dan normaal om samen te spelen. De sport verbindt ook echt."

Samen voor goud

En niet alleen de 'gewone' recreatieve sporter speelt vaker gemengd, ook op de Olympische Spelen gaat het nu echt gebeuren. De estafette 4x100 meter voor gemengde zwemteams is een olympische sport. Dat betekent dat teams van twee mannen en twee vrouwen gaan strijden om een medaille. Een paar jaar geleden was dat nog ondenkbaar.

En daarmee komt de estafette in een rijtje van andere gemengde sporten die de afgelopen jaren zijn toegevoegd aan de Olympische Spelen. Ook tafeltennis, atletiek en triatlon zullen in 2020 voor het eerst mannen en vrouwen door elkaar hebben, en in 2024 zal dit ook zo zijn bij het onderdeel zeilen.

Tekst loopt door na de foto

Miniatuurvoorbeeld

 

Het gemende Nederlandse zwemteam 4x100 meter bij het EK in 2014

Fysiek verschil

Toch kun je niet bij elke sport mannen en vrouwen zomaar met elkaar mengen, zegt sportonderzoeker Agnes Elling, alleen al vanwege het fysieke verschil. "Bij korfbal mogen mannen bijvoorbeeld geen vrouwen verdedigen. Je hebt andere regels nodig."Ook moet er bij sommige sporten van tevoren worden afgesproken hoeveel mannen en vrouwen er in elke team zitten. 

"Traditioneel gezien zijn sporten gewoon uitgevonden voor en door mannen", zegt Elling. "Bijvoorbeeld bij individuele sporten kan het mengen eigenlijk niet, daarbij is het fysiek te oneerlijk." 

Minder ongelijkheid

Toch is ze enthousiast over het mengen van de teams, omdat ze hoopt dat zo uiteindelijk de ongelijkheid in de topsport minder wordt. "De vrouwenwedstrijden zijn altijd een beetje de b-finale. En ook voor vrouwenvoetbal is alleen bij kampioenschappen aandacht, maar de rest van het jaar niet", zegt ze. "Dit is één van de initiatieven om dat recht te trekken."

Volgens Elling is het heel belangrijk dat het IOC heeft besloten om meer teams te mengen, omdat zij voor een groot deel bepalen hoe de sport in Nederland wordt ingericht. "We volgen in Nederland echt de richtlijnen van het IOC. En als er nieuwe olympische onderdelen komen, wil Nederland daar ook goed in presteren. Zo simpel is het." 

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore